Prvi put posle 23 godine služena liturgija u prištinskom hramu Hrista Spasa

Vernicima se obratio i vladika Teodosije

  • 2
Kosovo, Priština, Saborni hram Hrista Spasa Foto: A. Nalbantjan

Prvi put posle 1998. godine u hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je liturgija. Ovu vest objavio je danas arhimandrit Sava Janjić na svom Fejsbuk profilu.

- Episkop RP sa sveštenstvom i desetak vernika okupili su se u nedovršenom hramu povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg. Crkva u centru Prištine građena je devedesetih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. Britanske snage KFOR-a su potom preuzele obezbeđenje objekta. Sa povlačenjem KOFOR-a u kosovskoj javnosti, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promeni namena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je reč o crkvi iz doba Miloševićevog režima - naveo je.

Takođe, on je naveo da se nakon službe i rezanja slavskog kolača oglasio i vladika Teodosije, koji je rekao da je povod za današnje okupljanje u Prištini molitva i da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu.

- Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski zrtvenik - našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost hrišćana - rekao je vladika Teodosije.

Valdika je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim vaznesenju, u Moskvi, Beogradu, Visokim Dečanima, Prizrenu.

- Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo- rekao je episkop.

- Ovaj hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira ovde u miru, ljubavi i slozi. Da ovde, sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima.

Na kraju, Arhimandrit Sava Janjić je dodao da je svetu liturgiju vladika sluzio sa prištinskim sveštenikom Stanišom Arsicem i eparhijskim sekretarom Sašom Mitrovićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Приштевац

    10. jun 2021 | 14:51

    Ееее Приштино Приштино, највољенији Граде мој

  • Lazar

    10. jun 2021 | 16:11

    Žalosno da posle toliko godinaCrkva još nije dovršena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA