Menja li se život u gradovima sa 50 % vakcinisanih: "Zaslužujemo popuštanje mera, kontrola obavezna"

Uslovi za povratak normalnom životu su manje od 100 zaraženih na dnevnom nivou i to da svaki drugi građanin primi vakcinu, a prognoze su da bismo ove kriterijume mogli da ispunimo do 21. juna

  • 16
Vakcinacija, imunizacija, korona virus, mapa Srbije, GRAFIKA JUN Ilustracija: Nikola Jovanović

Svadbe, proslave matura, organizovanje sportskih manifestacija, iventova - vraćanje u normalne tokove života posle više od godinu dana. Tako bi od 21. juna trebalo da izgleda život bar u 25 srpskih gradova, u kojima je više od 50 odsto građana vakcinisano protiv korona virusa.

To je, kako je ranije najavljivao Krizni štab za suzbijanje epidemije, jedan od dva uslova za popuštanje mera. Drugi je, podsetimo, manje od 100 novozaraženih na dnevnom nivou na teritoriji cele zemlje.

Prema poslednjem preseku, a kako je naveo dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, imamo 2.643.000 prvih doza vakcine, što je 48 odsto, a drugih doza 2.268.000 (37 odsto), zbog čega je i premijerka Ana Brnabić istakla da "moramo bolje, da bismo vratili život".

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić naveo je da je realno da se većina mera popusti 21. juna u sredinama gde dva navedena faktora budu ispunjena.

Vakcinacija na Zemunskom keju Foto: Gradska opština Zemun

To je ujedno i stav medicinskog dela Kriznog štaba, kako za Telegraf.rs ističe profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član tog tela.

- Da se najpre razumemo, u Srbiji nije pređeno tih 50 odsto vakcinisanih, iako je ta brojka u pojedinim opštinama, kao u, recimo Starom gradu u Beogradu, 72 procenta, što je zaista izuzetno dobro. Pored Beograda koji ispunjava taj kriterijum, tu su i Niš, Priboj sa velikim brojem vakcinisanog stanovništa. Ponosan sam veoma na sve te gradove. To je dokaz da je lokalna zajednica uložila mnogo, motivisala ljude da se vakcinišu - navodi epidemiolog.

Selektivno popuštanje mera

Kako kaže, ipak, imamo gradove koji imaju veliki problem i koji su daleko od tog rezultata.

- To su Lajkovac, Žagubica, Mionica, Novi Pazar i Tutin. U Tutinu je svega oko 10 odsto vakcinisanih, a u Novom Pazaru 20. Ove ostale opštine su na oko 23 - 25 procenata vakcinisanih. Za njih ne verujem da će moći da se približe ni 30 odsto do kraja juna, a kamoli 50 - ističe naš sagovornik.

Njegov stav, koji je izneo na sednici Kriznog štaba je, kako napominje, jasan - selektivno treba popuštati mere.

- Ako je neko, kao ovi gradovi koji su prešli 50 odsto vakcinisanih, postigao izuzetne rezultate, ima prava da kaže:"Nama treba da se omogući da imamo sportska takmičenja, organizovanje svadbi i matura". Po proceduri, trebalo bi tako i da bude - da se mere popuste u onim gradovima gde ima više od 50 odsto vakcinisanih. To je odlična motivacija i za druge, da kažu hajde da se i mi vakcinišemo da imamo više mogućnosti, da se vraćamo u normalne životne tokove. Ipak, ne verujem da će se ta selekcija primeniti, jer će se otvoriti problem lokalne zajednice i sukoba. Biće nezadovoljstva kod onih koji su ispunili uslove, a kod njih se mere ne popuštaju i obrnuto - objašnjava dr Tiodorović.

Ktizni štab Dr Branislav Tiodorović, Foto: ATA images

- Stav medicinskog dela Kriznog štaba je da mere budu selektivne, ali ja ne očekujem da će tako biti, već da će mere biti popuštene svuda. Naravno, i dalje apelujemo da se nosi maska u zatvorenom, drži distanca i vrši dezinfekcija. Takođe, treba i da se širi svest o značaju vakcinacije u tim sredinama gde je manje vakcinisanih - ističe naš sagovornik.

On napominje da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba očekivali odavno da će nam broj zaraženih biti ispod 100 na dnevnom nivou. te da je taj cilj trebalo da ostvarimo još pre 15 dana.

- Videćemo hoćemo li to ostvariti u narednih nekoliko nedelja, što bi nas dovelo u jednu veoma dobru situaciju. Mišljenja sam da smo zaslužili popuštanje mera, ali je važna njihova kontrola. To znači isto ono što uvek govorimo: nošenje maski, fizička distanca i dezinfekcija - napominje Tiodorović.

Mirnije leto

Doktor ističe da 21. jun nije datum proglašenja pobede nad korona virusom.

- Kakva pobeda nad koronom? To je iluzija, možemo da kažemo da imamo kontrolu nad virusom, a ne da smo ga pobedili. Svaki džep, svaka situacija u kojoj je vakcinisanih ispod 50 odsto, nama predstavlja problem. Da bismo imali kolektivni imunitet, treba da imamo 65 do 70 odsto vakcinisanih i da onda budemo mirniji - ističe dr Tiodorović.

Kako kaže, jedini koji može da proglasi "pobedu nad koronom" je Svetska zdravstvena organizacija.

Njegove prognoze su da će nam leto biti mirnije, ali da bi se broj zaraženih mogao povećati od septembra, kada đaci budu krenuli u školu, a ljudi vratili na posao posle odmora.

- Ako prođemo oktobar dobro, možda ćemo u novembru i decembru imati neki talasić. Ne može da bude kao prošle godine, zbog velikog broja vakcinisanih, ali mislim da ćemo imati mirno leto - smatra dr Branislav Tiodorović.

Video: Kisić-Tepavčević objasnila pod kojim uslovima bi moglo da bude mature

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    11. jun 2021 | 20:27

    Svadbe, mature, žurke, maratoni, litije se već održavaju. Slobodno zadržite sve mere jer ih odavno niko ne poštuje.

  • Brundo

    11. jun 2021 | 20:12

    Dogovorite se koliko Srbija ima punoletnih stanovnika.Krizni Stab kaze 5.5 miliona a RIK kaze da ih ima 6.5 miliona sa pravom glasa na izborima.

  • 534

    11. jun 2021 | 20:24

    Koju to meru poštujemo pa je red da je popuste?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA