• 0

Zaštitnik građana: Pandemija je dodatno otežala položaj dece žrtava radne eksploatacije

- Deca koja su prinuđena da fizički rade, pre svih "deca ulice", izložena su mnogobrojnim rizicima koji štete njihovom zdravlju i psihofizičkom razvoju - rekao je zaštitnik građana

  • 0
IZLOZBA BESKUCNICI FOTOGRAFIJE

Foto: Tanjug/Jugoslav Nikolić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je danas, povodom 12. juna - Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, da je pandemija virusa Kovid-19 dodatno otežala položaj dece koja su žrtve radne eksploatacije, posebno dece koja žive i rade na ulici, i učinila ih gotovo nevidljivima za nadležne organe ali i za celo društvo.

Deca koja su prinuđena da fizički rade, pre svih "deca ulice", izložena su mnogobrojnim rizicima koji štete njihovom zdravlju i psihofizičkom razvoju. Pandemija je uvećala te rizike i dovela ih u situaciju da su, u zavisnosti od epidemioloških mera zaštite, bili skoro nevidljivi za društvo u teškoj situaciji - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da se rešenje problema sa kojima se suočavaju deca žrtve radne eksploatacije nalazi u utvrđivanju i otklanjanju uzroka zbog kojih su deca izložena fizičkom radu, tačnije da li je u pitanju siromaštvo u kojem žive pa na taj način jedino stiču prihode ili je u pitanju zloupotreba dece i trgovina ljudima.

Svi nadležni organi treba da se uključe u otklanjanje uzroka, od nadležnog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova ali i centara za socijalni rad koji treba da obezbede podršku porodicama za izlazak iz siromaštva ili za jačanje roditeljskih kapaciteta, rekao je Pašalić.

- Po pitanju dečjeg rada, ne treba zanemariti položaj dece u ruralnim sredinama i zloupotrebu njihovog rada u poljoprivredi, što se često smatra kao deo tradicionalne kulture. Sve to je posledica nepoznavanja i nerazumevanja pojave, isključenosti dece i nedostupnosti usluga - smatra Zaštitnik građana.

Pašalić i od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je preuzelo deo nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojem je prethodno uputio takav zahtev, traži da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

Takav nalog je, kako je prošle godine utvrdio Zaštitnik građana, suprotan Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje ovog naloga.

Video: Preporuka je da mladi od 16-18 goddina prime Fajzer vakcinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima