≫ 

Obeležen veliki jubilej manastira Prohor Pčinjski, Vučiću dodeljen orden: "Bez crkve nema jedinstva"

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020, odložena je za ovu godinu zbog pandemije virusa korona

  • 18

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, koju je služio patrijarh Porfirije, održana je danas od 9 časova u tom manastiru. Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiji u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom "Mirotočivom", koji mu je prorekao da će postati car. Tim povodom, u okviru svečanog obeležavanja održana je i svečana akademija, a episkop vranjski Pahomije dodelio je orden Eparhije vranjske "Prepodobni Prohor Pčinjski" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mi mnogo znači ovaj orden, jer mi se čini da kada zajedno rastu srpska država i crkva da je tada najbolje i našim građanima. Nikada nismo toliko uradili za našu crkvu, hramove, bratstva i sestrinstva. Bez crkve nam nema nacionalnog jedinstva, bez crkve ne možemo da očuvamo nacionalno tkivo - rekao je Vučić, dodajući da je orden samo obaveza više.

Obaveza nam je da obezbedimo opstanak narodu ovde, rekao je Vučić. Da ljudi mogu da rade, da žive, da vide ovde budućnost za sebe i svoju decu.

- Dobio sam obavezu više time što sam dobio orden, za mene je važno da imam obavezu više i da uprkos teškim vremenima koja su pred nama, uprkos silnim pritiscima koliko sutra predvodiću našu delegaciju u Briselu. Jednu stvar mogu da vam obećam, da ćemo se boriti za Srbiju, da nećemo biti ničiji podanici osim što ćemo uvek biti sluge svog naroda. Borićemo se čvrstinom, odgovornim stavom i pogledom u budućnost - naveo je Vučić. - Čuvaćemo i štitićemo i kosovski zavet, Vidovdan, ali i budućnost našeg naroda, i ovde u Bujanovcu i na svakom drugom mestu gde Srbi žive.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

U manastiru se nalaze i mošti Sv. Prohora i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020. godine, odlukom Organizacionog odbora SPC, kako navode u eparhiji vranjskoj, odložena je za 2021. godinu zbog pandemije virusa korona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna3112

    13. jun 2021 | 14:30

    Srbija je ponosna na svoje crkve i manastire i na njihovu istoriju postojanja.Takodje mozemo biti ponosni na postovanju vere i tih manastira.

  • Jug

    13. jun 2021 | 21:34

    Cime si ti zasluzi orden?

  • Vesna3112

    13. jun 2021 | 14:29

    Manastir Prohor Pcinjski neguje nasu istoriju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA