≫ 

Da li je za nedelju "Dan D" ili može da se dogodi i danas? 5 modela mogućih odluka na sednici štaba

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održava se danas u 16.30 sati

  • 17
Fudbal, venčanje

Foto: Pixabay, Shutterstock

U Palati Srbija u 16.30 časova počinje sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a 7 dana pred 21. jun, koji svi željno iščekuju pošto je ranije najavljeno potpuno popuštanje mera, postoji pet modela odluka, koji bi danas mogli biti doneti. Oni na neki način daju i odgovor na pitanje da li ćemo se 21. juna totalno razoružati mera. Osim nošenja maski.     

Po onome što izjavljuju nadležni, postoji mogućnost da se danas odobri održavanje matura, i dodatno popuste mere u ugostiteljskim objektima.

Po drugom modelu, koji se čuje danima unazad, 21. jun bi već danas mogao da dođe u onim mestima u kojima je vakcinisano sa obe doze više od 50 odsto stanovništva, a da se tako nadalje nastavi sa popuštanjem. Taj procenat ima 25 gradova - Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Prijepolje, Šid, Priboj, Užice, Mali Zvornik, Kladovo, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Crna Trava, Pirot, Sremski Karlovci, Požarevac, Knjaževac, Irig, Medveđa, Zrenjanin, Svrljig, Zaječar, Šabac i Sombor.

Po trećem, koji je malo realan, moguće je da se danas na nivou cele zemlje puste sve proslave, utakmice, manifestacije, a po četvrtom da se to dogodi 21. juna, kako je i ranije rečeno. Po petom, s obzirom na to da nemamo više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, 21. jun bi se odložio do daljeg, što se nadamo da se neće desiti.

Kako je ranije, naime, najavljeno da bi se mere popustile, neophodno je da se vakciniše 60 odsto punoletnih građana, a mi nemamo još ni 50 odsto. 

Brnabić: Potpuno popuštanje tek sa 60 odsto vakcinisanih

 

Kako je juče izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, potpuno popuštanje mera će biti "tek kada se dođe do 60 odsto" vakcinisanih građana Srbije.

- Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati - rekla je ona i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše - rekla je Brnabić.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Ipak, već pred današnju sednicu se može čuti, da i danas može doći do popuštanja mera. Pre svega, očekuje se dozvola za održavanje maturskih proslava, ekskurzije su još pod znakom pitanja, a očekuje se dodatno popuštanje mera kada je reč o ugostiteljskim objektima.

Ružić se nada maturama, Lončar: Popuštanje koliko može

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je jutros da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslavaZamenik gradonačelnika Goran Vesić kazao je da će oni zahtevati za Beograd dodatno popuštanje mera u skladu sa rezultatima koje postiže u vezi sa vakcinacijom, a da će popuštanja biti potvrdio je danas i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je kazao da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

- Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret - izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih - rekao je Lončar.

Kako je u nedeljnom intervjuu za Telegraf.rs izjavio državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek, poslednja mera koja će biti ukinuta je nošenje maski, i o tome još ne možemo da razmišljamo.

Što se 21. juna tiče, on je kazao da je evidentno da se očekuje neko popuštanje mera, ali da tog dana treba sagledati nekoliko kriterijuma.

- Moramo biti i dalje oprezni jer, ipak, moramo da uspostavimo kontrolu nad epidemijom, a to je da na dnevnom nivou imamo ispod 100 novih obolelih, a trenutno se to kreće oko 200, a naš cilj je da u toku juna imamo 3 miliona vakcinisanih punoletnih građana i broj novih obolelih ispod 100, kako bi dočekali mirniji leto - rekao je on i dodao da očekuje da u septembru očekuje da imamo između 60 i 70 odsto vakcinisanih.

Izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba kaže, pak, sa druge strane, da danas treba dobro proceniti situaciju, ali da bez obzira na to što nemamo ispod 100 novih obolelih na dnevnom nivou da ima dosta delova zemlje u kojima je situacija dobra, i da tamo treba popuštati mere.

- Ali, moramo biti oprezni  - kaže naš izvor.

Gradovi ukidaju vanrednu situaciju 

 

U skladu sa popravljanjem epidemiološke situacije, pojedini gradovi i opštine već su ukinuli vanrednu situaciju. To su pre Novog Sada, koji je to učinio prošlog petka, učinili Sremska Mitrovica, Sombor, Prijepolje, Negotin, Užice, Medveđa...

Inače, na poslednjoj sednici Kriznog štaba ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da rade do ponoći. Odlučeno je tada i da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata. Produženo je radno vreme, koje sada mogu da rade 24 sata.

Odlučeno je i da na kongresima, poslovnim i naučnim skupovima u zatvorenom prostoru može da prisustvuje 200 osoba, umesto ranijih 100, a ukinut je i besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku.

Prema poslednjim informacijama, koji su publikovani juče u 15 časova, u Srbiji je kovid 19 za dan potvrđen kod 138 osoba, a preminule su 4 osobe od posledica ove bolesti. Trenutno je hospitalizovano 479 osoba, od kojih 23 diše pomoću respiratora.

Video: Da li nam na jesen stiže novi talas?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 11111

    14. jun 2021 | 15:03

    Ma koje mere oni donose ljudi uveliko prave slavlja, gluposti!!!!!!

  • Ja

    14. jun 2021 | 15:26

    Odgovorite vi na pitanje.Zašto kada smo toliko liberalna država,ne propustite mere u vezi PCR Testa?Zašto moramo da imamo PCR Test na ulazu i izlazu iz naše države?I zašto se samo kod nas u nasoj državi Srbiji,prave problemi oko vakcinisanih sa Astrazenekom(jedna doza je primljena u inostranstvu i sa njom mozes putovati u vise država evrope do 84 dana.A kod nas,mora da si je primio u nasoj državi)?I onda možeš ući bez PCR Testa. Ne razumem,jer nije isto primio vakcinu u Tanzaniji,Bangladesu,Nemačkoj itd.

  • Marija

    14. jun 2021 | 16:11

    Mature i slavlja teku normalno u proslavi njih samih . Sto nasa drzava kao ceo svet pcr test da imamo dzaba a ne 9 h. Neka nadju gde se to toliko placa. Ok za ljude koji nemaju nase lk ali za svoje gradjane je bezobrazluk. O tome niko ni rec da prozbori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA