≫ 

Ovo je sudija koja je ukinula presudu Šariću: Bila je i član veća koje je osudilo Đinđićeve ubice

Dragičević-Dičić sudija je Vrhovnog kasacionog suda, a bila je i predsednica Apelacionog suda

  • 37
Darko Šarić

Foto: Marko Todorović

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravonažnu presudu Darku Šariću i ostalim ostalima osuđenim za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje. Kako je tokom današnjeg obraćanja medijima rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tu odluku je donela sudija Radmila Dragičević-Dičić.

On je istakao da odluku o ukidanju presude Šariću nije donela predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović.

- Tu odluku da se slučaj vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela sudija Vasović, već legenda petog oktobra i cele demokratske javnosti, žena koja je bila član veća koje je osudilo Đinđićeve ubice, koja je bila i predsednik Apelacionog suda od 2010. godine Radmila Dragičević-Dičić. Pretpostavljam da je svaku odluku donela ne samo u skladu sa zakonom, već i u skladu sa pravom, pravdom i tako dalje - rekao je Vučić.

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, saznaje Tanjug.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Ko je sudija Dragičević-Dičić?

 

Radmila Dragičević-Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine a pravosudni ispit položila 1982. godine.

U Drugom opštinskom sudu u Beogradu bila je sudijski pripravnik od 1980. godine do 1983. godine, a zatim stručni saradnik u istom sudu od 1988. godine. Na funkciji sudije Drugog opštinskog suda u Beogradu bila je od 1988. godine a sudije Okružnog suda u Beogradu od 1994. do 2003. godine. Tokom 2001. i 2002. godine je, pored redovne sudijske aktivnosti, obavljala i funkciju zamenika predsednika Okružnog suda u Beogradu. Od maja 2003. godine bila je sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, od januara 2010. godine sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i predsednik odeljenja sudske prakse Apelacionog suda u Beogradu. Od januara 2011. godine predsednik i sudija Odeljenja za ratne zločine i predsednik Odeljenja sudske prakse Apelacionog suda u Beogradu. Od 1. januara 2010. godine do aprila 2013. godine bila je v.d. predsednika Apelacionog suda u Beogradu.

Na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda je od 01. januara 2010. godine i sudija je u krivičnoj materiji.

Na silu držimo Resavicu

 

Vučić se osvrnuo i na to da su tri osobe uhapšene zbog malverzacije u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina oštetile Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" za oko 40 miliona dinara.

- Na silu držimo "Resavicu", iako je trebalo odavno da zatvorimo. Sačuvali smo je samo da bismo sačuvali socijalni mir, da bi ljudi mogli da žive. I svako rukovodstvo se bavi pljačkom. Sada smo uhapsili treće rukovodstvo. Ima li tamo neko ko neće da krade, nego da radi nešto za narod? Uhapsićemo i četvrto ako treba. Neverovatno. Preduzeće u tako teškoj poziciji, a da se tako ponaša - rekao je predsednik.

Video: Žena Darka Šarića zaklonjena velikim šeširom dolazi u sud

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    16. jun 2021 | 15:42

    Nije stvar koji je sudija ukinuo odluku, nego ko je odlučio da dvoje sudija koji su odlučivali o pritvoru Šarića, učestvuju u donošenju odluke protiv istog.. Vrapci znaju da je takav postupak nezakonit .. Znači, svesno se ušlo u priču da odluka o Šariću bude ukinuta...

  • EU

    16. jun 2021 | 16:59

    Bas se cudim sto EU nece da nas primi nego trazi reformu sudstva - pa nase sudstvo je fantasticno!

  • Veteran

    16. jun 2021 | 17:54

    Tako je,pustite čoveka kod kuće, ženi svojoj, a sad mu i platite ovoliko ležanje, od državnih para, meni karikate ne postojeci porez na imovinu kao da živim na Menhetnu, e sad to lepo placajte kriminalce od tih para što navodno leže džabe, vreme je da Tito ustane..!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA