• 37

Ovo je sudija koja je ukinula presudu Šariću: Bila je i član veća koje je osudilo Đinđićeve ubice

, Telegraf

Dragičević-Dičić sudija je Vrhovnog kasacionog suda, a bila je i predsednica Apelacionog suda

 • 37
Darko Šarić

Foto: Marko Todorović

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravonažnu presudu Darku Šariću i ostalim ostalima osuđenim za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje. Kako je tokom današnjeg obraćanja medijima rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tu odluku je donela sudija Radmila Dragičević-Dičić.

On je istakao da odluku o ukidanju presude Šariću nije donela predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović.

- Tu odluku da se slučaj vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela sudija Vasović, već legenda petog oktobra i cele demokratske javnosti, žena koja je bila član veća koje je osudilo Đinđićeve ubice, koja je bila i predsednik Apelacionog suda od 2010. godine Radmila Dragičević-Dičić. Pretpostavljam da je svaku odluku donela ne samo u skladu sa zakonom, već i u skladu sa pravom, pravdom i tako dalje - rekao je Vučić.

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, saznaje Tanjug.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Ko je sudija Dragičević-Dičić?

Radmila Dragičević-Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine a pravosudni ispit položila 1982. godine.

U Drugom opštinskom sudu u Beogradu bila je sudijski pripravnik od 1980. godine do 1983. godine, a zatim stručni saradnik u istom sudu od 1988. godine. Na funkciji sudije Drugog opštinskog suda u Beogradu bila je od 1988. godine a sudije Okružnog suda u Beogradu od 1994. do 2003. godine. Tokom 2001. i 2002. godine je, pored redovne sudijske aktivnosti, obavljala i funkciju zamenika predsednika Okružnog suda u Beogradu. Od maja 2003. godine bila je sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, od januara 2010. godine sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i predsednik odeljenja sudske prakse Apelacionog suda u Beogradu. Od januara 2011. godine predsednik i sudija Odeljenja za ratne zločine i predsednik Odeljenja sudske prakse Apelacionog suda u Beogradu. Od 1. januara 2010. godine do aprila 2013. godine bila je v.d. predsednika Apelacionog suda u Beogradu.

Na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda je od 01. januara 2010. godine i sudija je u krivičnoj materiji.

Na silu držimo Resavicu

Vučić se osvrnuo i na to da su tri osobe uhapšene zbog malverzacije u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina oštetile Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" za oko 40 miliona dinara.

- Na silu držimo "Resavicu", iako je trebalo odavno da zatvorimo. Sačuvali smo je samo da bismo sačuvali socijalni mir, da bi ljudi mogli da žive. I svako rukovodstvo se bavi pljačkom. Sada smo uhapsili treće rukovodstvo. Ima li tamo neko ko neće da krade, nego da radi nešto za narod? Uhapsićemo i četvrto ako treba. Neverovatno. Preduzeće u tako teškoj poziciji, a da se tako ponaša - rekao je predsednik.

Video: Žena Darka Šarića zaklonjena velikim šeširom dolazi u sud

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mare

  Još će sad i da mu vrate sve ono što su mu konfiskovali i rasprodali. I to sa troduplom kamatom strašno. Pojeo vuk magarca. Ali sad nova priča velja nevolja strašno mažu oči jadnom narodu.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Праведник

  Ево, Љубишга се слаже да људи који су тракторима бежали нема шта да траже у Србији. То вам је СНС члан став, па Крајишници гласајте опет...

  9
  8

  Podelite komentar

 • Siniša

  To šta pišete je opasno " ovo je sudija" stavljate ženi metu na čelo ,a ona je jedina pravična ,pa ne može se niko osuditi bez dokaza!

  15
  15

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima