• 2
 ≫ 

5 prijava za seksualno uznemiravanje profesora FDU: Više ne radim na fakultetu, osvetnička kampanja

 ≫ 

Studentski parlament FDU je razočaran što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere

  • 2
FDU Nenad Prokić

Foto: Facebook/Fakultet dramskih umetnosti, ATA Images

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti objavio je juče da je do njih stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje. Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama. Profesor se ovim povodom oglasio danas.

Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor; da je upućivao telefonske pozive sa predlogom za viđanje; pozvao studentkinju u stan na večeru; na hodniku hvatao studentkinje oko struka; na časovima ih dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera.

Tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić je u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve, navodi se u objavi studentkinje prodekanke Andree Pjević.

"Smatramo da je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Ipak, kako se navodi, Studentski parlament je razočaran što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu.

 

Prokić: Više ne predajem na fakultetu

Telegraf.rs je kontaktirao fakultet i profesora Prokića, ali nismo došli do odgovora. Ipak, Nenad Prokić se oglasio danas, rekavši za medije da je u pitanju hajka koja se vodi protiv njega.

– Nastavno-umetničko veće je odlučilo da se ne primenjuju nikakve sankcije prema meni, dakle ni interna ni javna opomena. Organizatori hajke su time nezadovoljni i instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni meni predočene. Pritom ih koriste kao da su činjenice. Osvetnička kampanja. Uostalom, ja više i ne predajem na tom fakultetu, školska godina je završena i posle leta zvanično odlazim. To sam najavio pre celog slučaja, jer po sili zakona odlazim u penziju – ističe profesor, dramski pisac, reditelj, jedan od osnivača LDP-a i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije.

 

Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje

Kako se navodi u objavi Studentskog parlamenta, oni očekuju od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja - rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu.

"FDU Protiv nasilja će nastaviti da radi u sklopu Studentskog parlamenta, kao informativno-edukativna platforma usmerena na razvoj novih preventivnih programa i zdrave obrazovne atmosfere u kojoj će se svi osećati zaštićeni", navodi se na kraju.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima