• 4

FDU se izvinio svim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja

Pre 5 meseci formirana je platforma "FDU Protiv nasilja" sa namerom da se bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima

 • 4
FDU

Foto: Mateja Beljan

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

U saopštenju dostavljenom medijima, FDU navodi da je zbog nekih manjkavosti u procedurama i pravilnicima bio sprečen da formalno sankcioniše one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019.

Podsećaju da su pre 5 meseci na inicijativu Studentskog parlamenta formirali platformu "FDU Protiv nasilja", kao savetodavno telo, a s namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

Pozvali su tada, kako navode, studentkinje i studente da im se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu.

Tim se dokumentom FDU takođe obavezao da će poštovati principe poverljivosti i da će zaštititi svaku žrtvu, kao i da će pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju.

Prijave detaljno obrađene

Navode i da su prijave detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije, uz napomenu da se pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja još razmatraju.

Napominju da nijedna prijava nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te kažu da nije bilo potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da se ostvari puni efekat koji je planiran u okviru Platrofme FDU protiv nasilja, a što su studenti fakulteta u svom saoštenju konstatovali.

- Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima - poručuju sa FDU.

Kažu i da je primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

- U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice. Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost - poručuju u saopštenju.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boris

  FDU treba raspustiti na nekoliko godina. Sve to razjuriti i sve iz pocetka. Leglo narkomanije, raznoraznih seksualnih krivicnih dela i korupcije.

  15
  4

  Podelite komentar

 • Vitez Koja

  FDU je pun nepotizma, gde su tih par mesta koja su slobodna rezervisana za decu glumaca, režisera, producenata, lovatora sa vezama..I oni imaju eksluzivno pravo.Sada još i učestalo seksualno uznemiravanje, glumaca profesora i vlasnika glumačkih škola, baš su srozali taj fakultet.Drago mi je da se o tome počelo pričati i da se stane na put zlikovcima.Nije ni čudo da nema vrhunskih glumaca u poslednjih 15 godina.Svi koji su vrhunski su oni koji nisu došli na već navedeni način(Bandović, Jezdić), ostali su prosečni i ispod prosečni.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Veliki Grunf

  Bolje da radite nesto po tom pitanju nego sto se izvinjavate, nema niko nista od vaseg izvinjenja, osim trauma koje prozivljavaju. Treba da vas je sramota.

  2
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima