• 1

"Munjeviti udar 2021" na kopnu, vodi i vazduhu: Provera borbene gotovosti snaga Vojske Srbije

Pripadnici VS realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom zemlje

  • 1
Taktičke vežbe sa bojevim gađanjem Munjeviti udar 2021

Foto: mod.gov.rs

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom zemlje.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović ranije danas istakao je da su na vojnim poligonima širom Srbije u toku taktičke vežbe koje su uvod u završnu združenu vežbu koja će biti izvedena 27. juna na Pešteru, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, i koja će biti jedna od najvećih vojnih vežbi u Srbiji poslednjih decenija.

U ovoj fazi vežbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvežbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru.

Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima "Pasuljanske livade", "Međa", "Orešac" i "Borovac" izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

U jednom od segmenata vežbe, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) realizuje intenzivne vežbovne aktivnosti u sprovođenju mera protivnuklearno-hemijsko-biološkog obezbeđenja u izvođenju operacije, u rejonu planine Rtanj.

Tokom vežbe, pripadnici 246. bataljona ABHO realizuju širok spektar zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja jedinica Kopnene vojske. Uvežbava se i proverava rad osmatračke i laboratorijske stanice ABHO, dekontaminacija motornih i vučnih vozila, naoružanja i ljudstva, kao i rad štabnih oficira u komandi bataljona.

U osmatračkoj stanici ABHO, upravnom organu u mreži nuklearno-hemijsko-biološke kontrole, vrši se prikupljanje i analitička obrada raspoloživih podataka o dejstvu neprijatelja, dok se u laboratorijskoj stanici prikupljaju i obrađuju uzorci radi planiranja daljeg toka operacije. Dekontaminacija se sprovodi korišćenjem novouvedene platforme za dekontaminaciju M-09, koja se pokazala izuzetno efikasnom u realizaciji ovog tipa zadataka.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    Au,kakva predstava,uglavnom za penzose,nasa vojska je smesna...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima