• 0

Sestra donirala bubreg bratu: Prva transplantacija posle 16 meseci u UKC Niš

Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka više od 1000 ljudi

  • 0
Sestra Milica donirala bubreg bratu Dušanu

Foto: Dragan Milić

Ove sedmice, lepa vest stiže iz Niša - prvi put posle 16 meseci pauze urađena je transplantacija bubrega na UKC Niš. Naime, kako je doktor Dragan Milić objavio na svom Fejsbuk profilu, jedna sestra donirala je bubreg svom bratu Dušanu.

Kako je dalje navedeno, za samo tri dana nakon operacije vrednosti kreatinina i ureje kod pacijenta su vraćene u normalu.

"Sestra Milica (1983) je dala bubreg svom bratu Dušanu (1992) i podarila mu nov život. Za samo tri dana nakon operacije vrednosti kreatinina i ureje (parametri koji pokazuju funkciju bubrega) koje su bile povišene kod Dušana za vise od 10 puta u potpunosti su se normalizivale. Dušan će imati potpuno normalan život i više mu neće trebati hemodijaliza", napisao je dr Milić.

U intervenciji je učestvovao veliki tim zdravstvenih radnika, čak nih 30-40, naveo je doktor.

"Zahvalan nefrolozima dr Goranu Paunoviću i dr Branki Mitić i njihovoj ekipi na savrsenoj pripremi para za transplantaciju, urolozima koje su predvodili dr Pejić i dr Dinić, vaskularnim hirurzima dr Ilići i dr Periću i ostalim članovima hirurške ekipe sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim ovu operaciju, anesteziolozima koje su predvodili dr Golubović i dr Nenad Jovanović na izvanredno vođenoj anesteziji. Svim sestrama u operacionoj sali, kako sa naše klinike, tako i sa klinike za urologiju i njihovim šeficama sestra Ruški i sestra Maji. Anestetičarima Tamari, Sasku i Nemanji. Perfuzerima Raši, Branku i Bojanu. Sestrama u intenzivnoj nezi klinike za kardiohirurgiju koje je predvodila sestra Ana Milenković. Zahvalan i dr Maji sa radiologije na savršenom postoperativnom praćenju operisanih kao i šefici apoteke dr Jasmini koja je na vreme obezbedila sav neophodni potrošni materijal. Svim bolničarima i higijeničarima i ostalom pomoćnom osoblju na angažmanu da nivo higijene bude na najvišem mogućem nivou".

Na kraju, apelovao je, pomoć za ovakve transplantacije je potrebna, jer je broj pacijenata koji čekaju svoju šansu veliki.

"Svi mi zajedno želimo Dušanu i Milici sve najbolje u životu i molimo sve one koji budu u prilici da pomognu transplantacioni program jer na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka više od 1000 ljudi. Svi zajedno možemo mnogo, sami svakako manje", dodao je dr Milić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima