• 58

Vlada se vakcinisao, pa u dokumentima postao Aleksandra: Sad ne može da dokaže da je primila vakcinu

, Telegraf

Ovo je verovatno jedini ovakav slučaj u Srbiji

 • 58
Aleksandra Vlada Gavrilovic, transrodna osoba

Foto: Milena Đorđević

Aleksandra, koja je do nedavno bila Vladimir, verovatno je jedina osoba u Srbiji koja se vakcinisala protiv korona virusa, a koja ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat, niti da ostvari sve beneficije na koje imaju pravo imunizovani protiv kovid 19. Zašto? Zato što je nakon druge doze promenila lične podatke u dokumentima, od Vladimira je postala Aleksandra, dobila novi jedinstveni matični broj, i to sve u skladu sa protokolom za operaciju promene pola koja je tek čeka. 

Vladimir, inače, iz unutrašnjosti, primio je prvu dozu kineske Sinofam vakcine 26. februara, a drugu 19. marta ove godine, kada mu je i izdata potvrda o izvršenoj vakcinaciji. S obzirom na to da je više od godinu dana na hormonskoj terapiji zbog promene pola, operacije koja mu tek, inače, prethodi, stekao je pravo da u matičnim knjigama promeni pol u papirima, što je i uradio.

30. marta rešenjem Odeljenja za opštu upravu Opštine Ljig, Vladimir postaje Aleksandra, i tad počinju "korona" problemi.

Novi lični podaci, novi JMBG

Dobila je novi matični broj, i u skladu sa tim potvrda o vakcinaciji, koja je, kao što rekosmo bila na ime Vladimir, više ne važi. Ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat, nije ostvarila pravo na novčanu pomoć vakcinisanima a neće imati ni sve ostale beneficije.

- Kada sam 19. marta primila drugu dozu, papiri su mi bili na muško ime. Posle sam promenila sva dokumenta - ličnu kartu, pasoš i novi matični broj. Imam potvrdu da sam vakcinisana, ali na staro, muško ime. Išla sam u Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da mi zamene potvrdu na novo ime ali, nažalost, nemaju rešenje, zbog matičnog broja - priča Aleksandra za Telegraf.rs.

Aeksandra je nedavno napunila 48 godina, tačnije 9. juna. Da kao muškarac živi u telu žene, što je, inače, i razlog što je ušla u proceduru da promeni pol, osetila je u doba puberteta.

- Dakle, nisam još zvanično promenila pol, ali jesam u dokumentima jer, pole godinu dana od primene hormona, imam pravo na promenu dokumenata. Intervencija promene pola mi tek predstoji - kaže ona.

U rešenju Gradske uprave (ime grada poznato redakciji) , u koje je Telegraf.rs imao uvid, između ostalog se, zaista navodi da je "na osnovu potvrde o promeni pola izdate od Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije utvrđeno da se Vladimir nalazi na hormonskoj terapiji unazad godinu dana čime stiče Zakonska prava za promenu ličnih podataka".    

Na pitanje zašto je požurila sa dokumentima odnosno promenom ličnih podataka, kaže da je želela da ide na more kao devojka, kao žensko.  

U Institutu "Batut" na pitanje Telegrafa.rs, postoji li način da sistem ovakve osobe prepozna, i da Aleksandra dobije novu potvrdu o vakcinisanosti, objašnjavaju da je moguće menjati podatke samo uz dostavu zahteva za izmenu i dostavu relevantne dokumentacije.

- Rukovalac podacima ne može samoinicijativno da menja podatke u bazi, dakle izdaće se sertifikat pod imenom i sa podacima osobe u vreme kada je vakcinisana. Moguće je menjati podatke uz dostavu zahteva za izmenu i dostavu relevantne dokumentacije.

U svakom slučaju mora se obavestiti i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji pružaju tehničku podršku Informacionom i sistemu covid 19 - kažu u Instutu "Batut".

I u GETEN-u, centru koji se bavi transrodnim osobama, kažu da bi Aleksandra trebalo da ode u Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu, obavesti ih o promeni pola i priloži svu dokumentaciju koju poseduje u vezi sa tim, te da joj oni po zakonu moraju izdati novu potvrdu o vakcinisanosti, u skladu sa novim ličnim dokumentima.

- To je po Zakonu o matičnim knjigama. Nismo imali, iskreno, ovakav slučaj. Zakon o matičnim knjigama ima i podzakonski akt, ali, nažalost, nije urađen trening sa predsednicima lokalnih samouprava pa ne znaju kako da primene zakon i podzakonski akt. Suština je da ima sva prava da dobije dokument pod novim imenom - kažu za Telegraf.rs U GETEN-u.

Šta kaže Zakon o matičnim knjigama

Promena pola se u Srbiji od 2011. godine menja o trošku zdravstvenog osiguranja, a godišnje to učini 5 do 8 osoba.

Kada je reč o promeni pola u matičnim knjigama, u Srbiji je ona moguća od 1. januara 2019. godine, kada je počela primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, ali samo na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, s tim da hirurška intervencija promene pola nije uslov za promenu identiteta

Po tom zakonu, u matičnu knjigu rođenih, drugi pol i ime, transrodne osobe upisuju posle najmanje godinu dana hormonske terapije.  Kada dođe do momenta da, recimo, muškarac postaje žena upisuje se pod novim ženskim imenom, novim polom i novim matičnim brojem. Sa novom ličnom kartom i medicinskom dokumentacijom se onda obrati MUP-u na opštini gde živi.

Dešava se međutim, kao i u slučaju Aleksandre, da osobe koje su promenile pol imaju problem da izvade školska svedočanstva. U tom slučaju bi se trebalo obratiti povereniku zaštitu ravnopravnosti.

Video: Odrekli se muškosti i progledali: Ovi poznati su promenili pol i niko ne može da veruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  Promenu pola placa socijalno, a para za lecenje bolesne dece nema. Srbijo zemljo idiota😔😔

  91
  5

  Podelite komentar

 • ...

  I sve o trošku tržave i opetacija, hormoni ...a ovo je Preskupo! A za retke bolesti, skupe lekove...država nema para, već skupljamo SMS-om.

  81
  6

  Podelite komentar

 • Roki

  Hehehehe a Otac mu pucao iz pistolja kad se rodio

  67
  7

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima