≫ 

Upozorenje RHMZ-a: Stigle tropske temperature, upaljen narandžast meteoalarm, vreme može biti opasno

Pred nama su ekstremno topli dani

  • 5
Vrućina, Ada Ciganlija, raslađivanje, ljudi, leto, voda

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će od danas biti veoma toplo vreme sa temperaturom, i jutarnjom i dnevnom, znatno iznad proseka za ovaj period godine. Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se u intervalu od 36 do 38 stepeni Celzijusa, a u četvrtak ponegde i do 40 stepeni, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

Manji pad temperature očekuje se od petka, 25. juna.

Za područje cele Srbije upaljen je narandžasti meteoalarm, koji oynačava opasno vreme, što znači da se predviđaju takve vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude. Preporučuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze.

Kako je i meteorolog Marko Čubrilo objavio, od danas do petka nad regionom pretežno sunčano i veoma do ekstremno toplo. Maksimumi će do srede uglavnom biti od +32 do +36 stepeni Celzijusa, lokalno i do +38, dok bi u četvrtak bili između +33 i +38, lokalno i do oko +40 stepeni Celzijusa te bi apsolutni rekordi za mesec jun ponegde mogli biti oboreni.

- Zbog pregrejanosti atmosfere, svaki dan može biti lokalnih razvoja nestabilnosti uz grmljavisnke pljuskove i lokalne nepogode. Danas najveća šansa za te pojave stoji nad planinskim delom središnje i istočne Srbije, u sredu je ona generalno dosta niska nad celim regionom, dok bi u četvrtak ponovo planinska oblast većeg dela Srbije mogla imati izolovane, ali vrlo jake grmljavinske pljuskove. Vetar uglavnom slab, osim u zoni pljuskova kada će na kratko biti olujan i promenljiv - kaže Čubrilo.

- Nažalost, ovako visoke tempetrature sa sobom osim rizika po zdravlje nose i velik rizik za poljoprivrednika, biljke će biti od “toplotnim šokom”, žitarice će naglo sazrevati i nalivanje zrna neće biti kvalitetno, a lokalne nestabilnosit će osim olujnog vetra, velike količine kiše za kratko vreme nositi i opasnost od pojave krupne tuče /grada - dodao je Čubrilo.

Još veći rizik za lokalne nepogode mogao bi se javiti u petak kada bi nad nama vrućina polako popuštala, dok bi se preko Alpa prebacivao slab, hladan, front.

- Kontrast između svežije i vrele vazdušne mase bi mogao pokrenuti seriju jakih grmljavinskih oluja, posebno nad središnjim i severnim predelima regiona. U petak maksimumi od oko +27 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +35 na jugoistoku Srbije.

Za naredni vikend toplo, ali ipak malo svežije uz maksimume koji bi se uglavnom zadržavali ispod +30 stepeni Celzijusa te bi i noći koje će ovih dana biti neugodno tople postati malo svežije. Oko 27.6. ponovo toplije, ali verovatno ne esktremno kao sada, dok je novo osveženje moguće početkom jula.

- Pred nama su ekstremno topli dani, ukoliko je moguće izbegavati boravak na otvorenom u periodu od 11h do 18h, konzumirajte što više tečnosti (vode) i boravite u klimatizovanim prostorijama gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature nije više od 6-8 stepeni Celzijusa - zaključuje Čubrilo.

Video: Brčkanje je počelo: Otvorena letnja sezona kupanja na Tašu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    22. jun 2021 | 08:26

    Strucnjaci moji dragi, Leto je znamo, a sa Letom idu i visoke temperature, nista novo

  • 22. jun 2021 | 08:09

    Pa , leto je valjda i treba da budu veoma topli dani

  • Rodny

    22. jun 2021 | 09:19

    A ko ce da donese seno? Ide vršaj, noću da idemo kambajnom? Leto a visoke temperature....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA