Slatka Milica osvojila "Mladu hrabrost": Spasila čoveka od paralize, skupljala novac za lečenje bebe

Humanu Milicu za nagradu je prijavila profesorka iz osnovne škole koju je pohađala

  • 4
Milica Jovanović

Milica Jovanović Foto: Privatna arhiva

Sa nežnih 18 godina Milica Jovanović iz Kragujevca osvojila je veliku nagradu "Mlada Hrabrost" koju dodeljuje Švedska. Preslatka, izrazito skromna devojka, koja u svakom trenutku misli na druge, dobila je priznanje jer je zahvaljujući njoj jedna osoba spasena od invaliditeta, organizovala akciju prikupljanja novca za Minju Matić, volontirala na vakcinaciji četiri meseca.

Krajem oktobra ili početkom novembra prošle godine hrabra tinejdžerka naišla je na udes, kad je motociklista udario motorom u stub. Nakon toga je pao i udario glavom u trotoar.

- Tad sam sprečila jednu gospođu da pomeri povređenog. Pošto sam išla u medicinsku školu znala sam da to nikako ne sme da se uradi. Pozvala sam Hitnu pomoć, pružila prvu pomoć. Kad su došli iz Hitne pomoći objasnili su da sam dobro postupila što nije pomeren jer je postojala mogućnost da zbog toga ostane paralizovan - ispričala je za Telegraf.rs Milica Jovanović koja je osvojila nagradu jer je pokazala izuzetnu moralnu hrabrost i humanost.

U tom periodu naša sagovornica je želela da učini nešto kako bi pomogla maloj Minji Matić da se izbori sa svojom boleću - spinalnom mišićnom atrofijom. Organizovala je humanitarnu akciju prikupljanja novca za devojčicu uz koju je stala cela Srbija.

Počela je od svoje srednje škole gde je skupljeno oko 40.000 dinara.

- Zatim sam nastavila i u drugim školama širom Kragujevca. Ukupno je skupljeno oko 3.000 evra - istakla je preslatka Milica.

Hrabra tinejdžerka tu nije stala. U vreme korone opet je želela da pomogne. I tu je njena humanost došla do izražaja.

- Četiri meseca sam volontirala na vakcinaciji u Kragujevcu - kazala nam je sagovornica.

Dok objašnjava zašto je baš ona nominovana za nagradu vrlo skromno iznosi šta je sve uradila i napominje da je iz Srbije ukupno 15 ljudi ušlo u uži izbor i da su svi oni pobednici jer su im životne priče slične.

- Pobedile smo Marija Brletić i ja, ali zapravo smo svi mi osvojili nagradu. Veoma mi je drago da sam upoznala sve te ljude. I danas smo u kontaktu i družimo se - pokazala je svoju skromnost i da stalno misli na drugu devojku za koju se čulo čak u Švedskoj.

Humanu Milicu za nagradu je prijavila profesorka iz osnovne škole koju je pohađala.

Nagrada Mlada hrabrost

 

Kako nam je objasnila sagovornica, "Mlada hrabrost" je projekat koji su osmislili Šveđani. Ove godine Švedska prvi put nagrađuje osam hrabrih mladih ljudi.

Ovogodišnji dobitnici izabrani iz Francuske, Srbije, Španije i Mađarske.

- U prošlu sredu, 16. juna saznala sam da sam osvojila nagradu. Primićemo je Marija i ja 27. avgusta. Još uvek nema informacija gde ćemo je primiti - zaključila je razgovor za Telegraf.rs Milica Jovanović iz Kragujevca.

Dobitnici priznanja delovaće kao "Ambasadori Mlade hrabrosti" i učestvovaće u aktivnostima i seminarima o građanskoj hrabrosti, ljudskim pravima i demokratiji u organizaciji ambasada Švedske.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minaaa

    23. jun 2021 | 10:24

    Milice draga da si živa zdrava to su devojke o kojim vredi pisati dela govore više od reči bravo

  • Ljilja

    23. jun 2021 | 10:29

    Bravo Milice!!! Kakav bi ovaj svet bio,da je svaki deseti stanovnik ove planete kao ti,draga devojcice!👏❤🌺

  • Srke

    23. jun 2021 | 10:38

    Bravo dete drago!❤🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA