Deo terase otpao sa 6. sprata u Novom Sadu: Obrušavanje moglo biti kobno za bilo koga u blizini

Trenutno projektanti rade veštačenje

  • 2
Terasa, Liman, Novi Sad

FOTO: 021.rs

Deo lođe na šestom spratu zgrade u Balzakovoj 42, u Novom Sadu, obrušio se u noći između subote i nedelje - niko nije povređen, a veštačenje je u toku.

Stanari ovog dela Limana još uvek su u šoku zbog iznenadnog obrušavanja dela zida, koje je moglo da bude kobno po bilo koga u blizini.

Armirani beton pao je ispred apoteke "Cvejić", kod Balzakove 42, u trenutku kad niko nije bio u prolazu. Prostor je sada ograđen i postavljeno je upozorenje za prolaznike.

Kako za 021.rs navodi upravnik stambene zajednice Marko Arsenijević iz firme "Kućni majstor", inspekcija je upoznata sa celom situacijom i biće još detaljnije upoznata nakon okončanja veštačenja stručnjaka koji su upravo angažovani.

- Reč je o zajedničkom delu zgrade, koji će nesumnjivo biti plaćen iz budžeta stambene zajednice, budući da država i drugi nivoi uprave ne finansiraju ovakve popravke.di  Tražio sam odmah po događaju da se proveri frontalni deo lođe na svim drugim stanovima u ovoj zgrade kako bismo dobili stručni nalaz o tome kakvo je stanje i, ako bude potrebno, kakve radove treba izvesti. Imamo saznanja da je sa zgrade u Balzakovoj 24 pre nekoliko godina pala betonska ploča sa poslednjeg sprata, pa smo stručne službe zamolili da u pregledu obuhvate i ostale delove fasade kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti građana. Takođe, tražio sam da se istraži i stanje u Balzakovoj 36, budući da su ona i naša zgrada jedna funkcionalna celina - kaže Arsenijević.

U ovim trenucima, projektanti rade veštačenje.

Pitanje je da li je konstrukcija bila dovoljno jaka ili je reč o nekom drugom problemu. Arsenijević kaže da jedino što ne sme da se dozvoli jeste čekanje sledeće katastrofe.

- Na veštačenju je da pokaže da li je ploča bila sklona padu, da li je moglo da se uoči da će pasti, da li je ovo samo izolovani incident ili nas to čeka u budućnosti na svim lođama. Sreća u nesreći je što je taj komad pao u sred noći. Voleo bih da je ovo izolovani incident, a ne sistemska greška u gradnji - zaključuje upravnik stambene zajednice u Balzakovoj 42.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momci

    23. jun 2021 | 08:28

    Tako se radi kod nas, i danas se nase zgrade rade po nacinu, ajde samo zavrsi, ionda uzimaju od 1500-3000€ po m2😭😭🤮🤮🤮

  • Lord

    23. jun 2021 | 09:31

    To je usteda na armaturi,umesto 10 stave 6,i eto nevolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA