≫ 

Jovana je Kosovka devojka: Ispunila majci želju, obukla nošnju i u manastiru izabrana za najlepšu

Za titulu najlepše Kosovke devojke takmičilo se 12 devojaka iz različitih sredina na Kosovu, a bilo je i gošći iz Makedonije

  • 5
Jovana Anđelković Foto: Radio KiM

Jovana Anđelković iz Dobrotina kod Lipljana je "Kosovka devojka" za 2021. godinu. Izbor za "Kosovku devojku" je održan u subotu uveče u porti manastira Gračanica i održava se svake godine u okviru Vidovdanskih svečanosti, navodi Radio KiM.

Jovana ima 18 godina, živi u Dobrotinu sa roditeljima i dva brata. Završila je Srednju medicinsku školu i budući je student medicine. Za titulu najlepše Kosovke devojke takmičilo se 12 devojaka iz različitih sredina na Kosovu, a bilo je i gošći iz Makedonije.

Petočlani žiri na čijem je čelu bila Jasmina Stevanović, izabrao je Mionu Radulović iz Leška za drugu i Miljanu Milenković iz Preoca za prvu pratilju.

- Prijavila sam se kako bih ispunila želju svoje majke - da obučem nošnju i da postanem Kosovka devojka. Nisam očekivala pobedu, previše je bila jaka konkurencija, ali svakako sam oduševljena što sam pobedila - kazala je osamnaestogodišnja Jovana.

Nakon proglašenja pobednice, predsednica žirija Jasmina Stevanović istakla je da su imali težak zadatak, kao i da su sve devojke pobednice.

Lepota izvire iz svih devojaka

- Sve devojke su lepe, prirodna lepota izvire iz njih. Meni je lično bila velika čast i zadovoljstvo što sam bila u žiriju i što smo zajedno odlučili šta je najlepše za Kosovo. Sve devojke su pobednice, jer imaju odlučnost, stav, a tu je i tradicija koju čuvaju i nose. Za mene najznačajnije je to što sam videla puno omladine, koja predstavlja našu budućnost - rekla je Stevanović.

Meštani koji su prisustvovali vešerašnjem Izboru za Kosovku devojku, istakli su da je važno čuvati tradiciju i kulturu.

- Veoma je važno što smo ovde večeras, kako za nas na Kosovu tako i u Beogradu, jer je Vidovdan dan koji se ne sme zaboraviti ni propustiti. Važno je da bude što više ljudi, jer je veličanstveno i vredno sve ovo doživeti - poručila je Verica Ristić.

- Od kako sam napustio Kosovo, tačnije od 1999. godine, uvek se vraćam kada su Vidovdanske svečanosti. Za mene Vidovdan znači pobedu, Vidovdan je srpstvo, što znači da treba opstati na Kosovu - kazao je jedan od meštana Gračanice.

- Od velikog značaja je to što smo ovde, ovo je tradicija i veliki događaj - istakla je Milkica.

- Važno je da kroz ove događaje održavamo tradiciju i kulturu, kao i da se svake godine okupljamo u što većem broju - napomenula je Đina Stojanović.

Manifestaciju "Izbor Kosovke devojke" pratio je kulturno-umetnički program, uz nastupe više kulturno-umetničkih društava i brojnih solista koji su izvodili narodne izvorne pesme sa Kosova i Metohije. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnik Kraljeva, vladika Teodosije, kao i više stotina ljudi iz Gračanice i okolnih sredina. Događaj su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije.

Video: Beseda Mitropolita crngorskog-primorskog Joanikija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svašta

    28. jun 2021 | 23:15

    U manastiru izbor "za najlepšu"?! Ode crkva u rijaliti, a i pre ovoga nisu bili daleko

  • ✍️

    29. jun 2021 | 07:48

    Lepu nošnju imaju na Kosovu.👌

  • Opet ja

    29. jun 2021 | 07:34

    Eh mila milasta ti pricas u manastiru se ne bira lepota tela vec lepota duse a ti bi to kao hriscanka i pravoslavka trebala znati a dzamije ne diraj one nas hriscana zbog ovoga ne interesuju ali ipak za tvoje obrazovanje kod njih se ovakav rijaliti ne moze odigrati to se moze na zalost samo u pravoslavnim svetinjama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA