≫ 

Bunjevci ručno košenje žita zovu ris: Težak posao sada je samo tradicija, a najlepši deo je paprikaš

Ris u Bajmoku jedna je od manifestacija u programu obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca "Dana Dužijance", koji će se održati 15. avgusta u centru Subotice

  • 2
Bunjevački ris Printskrin: Youtube/TV Subotica

Sačuvati običaje i preneti ih omladini, cilj je Bunjevačkog kulturnog centra, koji je i ove godine organizovao tradicionalni ris. Ručno košenje žita je nekada bio jedini način rada, a danas je deo stare bunjevačke tradicije, izveštava TV Subotica.

Ustajanje u ranu zoru, pa pravac na njivu. Košenje žita je naporno i teško, a kako mora da se radi po suvom i toplom vremenu, risari nisu smeli da piju puno vode, već su sa sobom nosili bočicu sa rakijom, da bi malo gucnuli kada su jako žedni.

- Nekada je žito ovako košeno. Drugih tehničkih dostignuća u to vreme, kada sam malo dete bio, nije ni bilo. Zato pamtim i sećam se tog vremena, kad smo i mi, kao deca, morali da idemo rano na njivu da donosimo i bacamo uža, a kad se zamorimo, onda odemo malo u hlad i tako više puta - prisetio se Branko Pokornić, član Bunjevačkog kulturnog centra.

Jako je bitno i šta se jede tokom rada, da hrana bude kalorična, da bi risari imali snagu da kose na suncu. Tradicionalni doručak se sastoji od slanine, luka, paradajza, a za ručak se obično kuva pileći paprikaš sa krompirom i tarana.

- Oni koji kose žito, fizički jako teško rade, a one koje rukovetaju i deca koja bacaju uža, na suncu smo i to je fizički jako teško - istakla je Kata Kumer.

- Ujutro u dva sata se ustaje. Uža se pletu do doručka, a od doručka se uzima kosa i kreće košenje do 11, pola 12, kada su bile užine. Ako je bilo daleko od salaša, onda se na đeram stavi krpa i uzdigne, da se vidi da je užina gotova. Ostalo sve mora da se organizuje, šta radiš, kako radiš i da kad završiš, sve bude čisto - objasnio je Petar Benčik.

I mladi su imali priliku da iskuse kako izgleda ručno košenje risa, kao i da nauče koliko je važan timski rad, kada svi imaju svoju ulogu, da bi sa krajnjim rezultatom svi bili zadovoljni.

- Težak je posao. Danas sam bila risaruša, skupljala sam snopove i posle, kad smo ih vezali, stavljali smo ih u krstine - kazala je Adrijana Sabo.

- Ovo je stvarno tešak posao i veoma smo se umorili, mada smo imali dobar i jak doručak. Nismo toliko iscrpljeni, nego smo se više fizički umorili - nadovezala se Martina Marton.

Ris u Bajmoku jedna je od manifestacija u programu obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca "Dana Dužijance", koji će se održati 15. avgusta u centru Subotice.

Video: Meštani Bačke Palanke u strahu od demona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA