• 11
 ≫ 

Oglasilo se ministarstvo povodom navodnog zlostavljanja dece s invaliditetom: Hitno dostavite dokaze

 ≫ 

Ocenili da je iznošenje paušalnih tvrdnji "neodgovorno i neozbiljno"

 • 11
Nasilnik napadač devojčica dete plače uplašena strah nasilje

Foto: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je danas grupu nevladinih organizacija, koje su iznele tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, da neodložno i hitno dostave jasne dokaze o tim navodima, saopštili su iz Ministarstva.

Iznošenje paušalnih tvrdnji o ovako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez toga da su nevladine organizacije dostavile nadležnim organima jasne dokaze, krajnje je neodgovorno i neozbiljno, sa jasnim ciljem urušavanja sistema socijalne zaštite i uznemirenja javnosti, stoji u saopštenju.

Ministarstvo, dalje ističu, ukazuje da su svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni i da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ovog ministarstva ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu.

- U okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo redovno sprovodi inspekcijske nadzore u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj, kao i primenu standarda od strane zaposlenih koji se odnose na kompletnu zaštitu korisnika.

Tokom 2020. i 2021. godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme. U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovo zlostavljanje.

Ministarstvo ukazuje da je, pored ostalog, Zaštitnik građana od početka 2021. godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika na smeštaju - stoji u saopštenju.

Podsećaju da su u martu ove godine, delegacija Komiteta protiv torture, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Saveta Evrope obišla je dve ustanove socijalne zaštite i u preliminarnom izveštaju nije navela primedbe na poštovanje ljudskih prava korisnika u periodu epidemije.

- Ministarstvo naglašava da se u ustanovama socijalne zaštite primenjuju standardi koji su propisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. U okviru normativnih aktivnosti, Ministarstvo teži ka unapređenju sistema socijalne zaštite i usluga.

U proceduri je Nacrt zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, koji treba da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima.

Između ostalog, Zakonom se definišu zabranjena ponašanja u sistemu socijalne zaštite, što je do sada bilo definisano podzakonskim aktima.

Pored ostalog, u toku je i proces donošenja Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period od 2021-2026.godine, čiji cilj je ostvarivanje prava na život u zajednici korisnika socijalne zaštite kroz procese deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije - naveli su iz Ministarstva.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI objavila je studiju pod nazivom "Zaboravljena deca Srbije" u kojoj navode, između ostalog, "da su tokom godina, DRI (Disability rights international) MDRI-S i druge organizacije ukazivale Vladi RS na loše uslove, zlostavljanje, zanemarivanje i nečovečno postupanje koje je i dalje prisutno u institucijama."

U studiji dalje navode da "Vlada nije preduzela adekvatne korake niti pozvala počinioce na odgovornost".

- U ustanovi 6, na primer, smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući - stoji u studiji.

Video: Potresni prizori zlostavljanja: Negovateljka maltretirala nepokretnu baku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sneza

  30. jun 2021 | 11:15

  Meni nikada nece biti jasno, zasto ljudi koji izaberu da rade sa decom sa smetnjama u razvoju, vrse te najmonstrouznije zlocine, i zasto oni uopste rade na tim mestima. Po meni, maltretirati dete ometeno u razvoju je zlocin tezi od ubistva. A toga je u Srbiji kroz decenije, bilo mnogo primera. Strasno.

 • Gordana, K Reka Zlatibor

  30. jun 2021 | 10:42

  To je mnogo zalosna prica Sigurna sam da tu ima mnogo propusta Mislim da bi drzava trebala da ulozi vise sredstava za poboljšanje uslova zivota te pretuzne dece U svetu je to drugacije regulirano.

 • V

  30. jun 2021 | 10:43

  Jel to minisgarstvo uposte radi u ovu frzavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA