Ako roditelj ne uradi ovo, sledi kazna 50.000: Postoji rizik da dete postane žrtva trgovine ljudima

Upravo radi rešavanja ovakvih slučajeva, Ministarstvo trenutno u saradnji sa Zaštitnikom građana i UNHCR-om, u okviru novog Sporazuma o razumevanju iz 2019. godine sprovodi aktivnosti

  • 8
Porodica, deca, dete, novorođenče, beba, roditelji

Foto: Pixabay

U 21. veku u Srbiji i dalje postoje "nevidljiva" deca jer nisu upisana u matičnu knjigu rođenih. Iako je neupisivanje mališana prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara, pojedini roditelji ipak to čine.

Zakonom o matičnim knjigama predviđene su kaznene odredbe, tako što će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu ili pravno lice (novčana kazna od 300.000 dinara) ako ne prijavi činjenicu rođenja deteta u propisanom roku ili ne odredi lično ime detetu - objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Zakonski rok za upisivanje bebe u matičnu knjigu rođenih je 30 dana. Međutim, ako se on i "probije", dete će biti upisano.

U Republici Srbiji je svakom detetu omogućeno da bude upisano u matičnu knjigu rođenih, bez obzira na to da li se radi o detetu čiji su roditelјi poznati ili nepoznati, detetu bez roditelјskog staranja.

Upravo u postupcima u kojima se odlučuje o pravima dece neophodno je obezbediti najviši nivo pravne sigurnosti, kako individualne - deteta, tako i sistema u celini, kao i zakonitosti postupka.

- Na taj način otklanja se mogućnost bilo koje vrste zloupotrebe (npr. trgovine decom i lјudima), posebno s obzirom na preuzete obaveze Republike Srbije u skladu sa Konvencijom Saveta Evrope o borbi protiv trgovine lјudima. U tom pravcu, identifikacija roditelјa prilikom prijave rođenja je neophodna karika u ostvarivanju ovog prava - istakli su iz navedenog Ministarstva.

Roditelјima novorođenog deteta je obezbeđeno da kroz projekat "Bebo dobrodošla na svet", koji funkcioniše od 2016. godine, već iz porodilišta izvrše prijavu rođenja deteta radi upisa u matičnu knjigu rođenih, zatim da prijave prebivalište deteta, zdravstveno osiguranje i podnesu zahtev za različite vrste finansijske podrške za novorođeno dete.

Ruka, beba

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Ministarstvo je u prethodnom periodu postiglo značajne rezultate na rešavanju pitanja tzv. "pravno nevidlјivih lica" i omogućavanja ostvarivanja prava na upis u matičnu knjigu rođenih u slučajevima rođenja deteta čija majka nema lična dokumenta, tako da se ovi slučajevi sada pojavlјuju kao izuzetak - napomenuli su iz Ministarstva.

Upravo radi rešavanja ovakvih slučajeva, Ministarstvo trenutno u saradnji sa Zaštitnikom građana i UNHCR-om, u okviru novog Sporazuma o razumevanju iz 2019. godine sprovodi aktivnosti čiji je cilј sagledavanje eventualnih problema pripadnika romske nacionalne manjine u ostvarivanju prava na upis u matičnu knjigu rođenih, kao i drugih prava iz ličnog statusa, sa posebnim osvrtom na novorođenu decu, u cilјu sprečavanja nastanka rizika od apatridije.

- Prema podacima istraživanja UNHCR-a sprovedenim u novembru 2020. godine, sa cilјem pribavlјanja reprezentativnih podataka o raširenosti apatridije među populacijom Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) koji žive u neformalnim naselјima u Srbiji, u matičnu knjigu rođenih nije upisano 0,45 odsto lica (2010. godine bilo ih je 1,8 odsto, a 2015. godine jedan odsto) - naveli su za Telegraf.rs iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. jul 2021 | 13:02

    Uvedite kaznu da roditelj koji ne živi sa detetom mora da ga viđa kako je sud odredio, da sarađuje sa MAJKOM a ne bivšom ženom oko deteta, čak i ako ima novu ženu ili porodicu, a ne samo da plaća alimentaciju ma kolika da je. Kažnjavanje bivše žene ne viđanjem deteta je rana koja nikada ne zaraste, a pritom bivšu to ne dotiče osim što je boli zato što dete pati zbog idiota

  • Ja

    3. jul 2021 | 15:21

    Upisivanje dece vrsi organizacija gde se majka porodi i donese na svet zdravo dete!!! Zato poostriti kontrolu u ustanovama i kaznjavati njih sa 50000din pa i viseeeee!!!!!

  • mihailovic

    3. jul 2021 | 12:26

    """- Zakonom o matičnim knjigama predviđene su kaznene odredbe, tako što će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu ili pravno lice (novčana kazna od 300.000 dinara) ako ne prijavi činjenicu rođenja deteta u propisanom roku ili ne odredi lično ime detetu - objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave."""" KAZNE U € 50.000 €

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA