• 40
 ≫ 

Dobra vest za stare studente koji su upisali fakultet pre 2005. godine: Produžen im rok za završetak

 ≫ 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je u raspravi da se Zakonom o studentskom organizovanju uređuju pravila za njihovu organazaciju na visokoškolskim ustanovama

 • 40
Studenti, indeks

Foto-ilustracija: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o studentskom organizovanju i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Produžen je rok za završetak studija za godinu dana onima koji su studirali po propisima koji su važili do 2005. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je u raspravi da se Zakonom o studentskom organizovanju uređuju pravila za njihovu organazaciju na visokoškolskim ustanovama.

Uvodi se, kaže Ružić, mogućnost studentima koji budu obavljali neku od funkcija u studentskom parlamentu, samostalne visokoškolske ustanove, kao i predstavnicima u studentskoj konferenciji da im se odobri mirovanje studentskih obaveza dok obavljaju te funkcije.

Zakon se odnosi i na studentske organizacije, odnosno podrobno su propisani uslovi koje jedno udruženje treba da ispuni da bi moglo steći status studentske organizacije.

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju su važne da bi Srbija obnovila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Izmenama zakona u potpunosti će se, rekao je Ružić, ispuniti evropski standardi i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u pogledu nezavisnosti u postupanju i u donošenju konačnih odluka o proveri kvaliteta u visokom obrazovanju.

Članovi Komisije za akreditaciju ne biraju se više na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje nego na osnovu javnog poziva.

Ružić je napomenuo da se izmene odnose i na visokoškolske ustanove koja ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije, u smislu da crkve daju saglasnost za predavanje i upis na akademijski studijski program.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Prof. M. D.

  30. jun 2021 | 19:29

  I treba im dati sansu. Makar nisu kupovali ispite, imaju po 2-3 nepolozena, rade, imaju porodice. Neka poloze i sa 40 godina, radice u struci 25 godina. Nisu to ljudi na drugoj godini, vec sa par ispira. Podrska od profesora!!

 • Dati im sansu

  30. jun 2021 | 19:33

  Znam fantasticne studente/kinje kojima je istalo po par ispita iz raznih razloga: brak, besparica, neka porodicna tragedija i morali su poceti da rade. Zavrsice, nadan se. Bravo za odluku ministarstva!

 • Psiholog

  30. jun 2021 | 19:57

  Evo, ja nisam diplomirao, ostala su mi dva ispita. Bio sam na praksi, ponudili mi posao, devojka tada (sada supruga) ostala trudna i nisam diplomirao. Ali, nije tu problem, problem je sto u "mojoj" struci HR, rade dipl.filolozi, cak i dipl.hemicar. Da li su oni strucniji od mene kome su ostala dva ispita na psihologiji? Niko nema zamerku na moj rad, radim u stranoj velikoj kompaniji, prosao sam ozbiljne strucne testove, govorin tecno tri jezika. Diplomiracu, obecavam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA