≫ 

Vučić: Užasnut sam slikama, lično ću posetiti svaki od domova, da vidimo u kakvim uslovima žive deca

Istakao da veruje nadležnim državnim organima

  • 37

Istina je da ja verujem nadležnim državnim organima u njihovom postupanju i delovanju kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju u pitanju i užasnut sam slikama iz 2012. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izveštaja Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom koji su objavili izveštaj (MDRI-S) „Zaboravljena deca Srbije“.

- Ako se te slike nisu popravile onda je to na sramotu i našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili i lično ću se postarati da svojim zahtevima... Možda i sam odem u svaku od tih ustanova da vidim u kakvom stanju ta deca žive i uradićemo sve da se to promeni, ako je to tako - rekao je Vučić dodajući da ima uveravanja nadležnih organa da stvari stoje drugačije.

On je rekao da je pitanje budućnosti dece najvažnije pitanje.

- Da vidimo kakva je nega, kakva je briga i šta je to što još možemo da učinimo - naveo je šta bi trebalo da se vidi prilikom posete koju najavljuje.

Prethodno je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovalo na izveštaj u kome se navodi da su deci sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite uskraćeni medicinski tretmani, te da je navodno reč o zanemarivanju opasnom po život deteta. Zatim u izveštaju za 2019. godinu, koji je predstavljen 24. juna, navedeno je da postoji rizik od seksualnog zlostavljanja, te da su korisnice usluga ustanova prinudno stavljane na kontracepciju.

U izveštaju se navodi i da spajanje dece i odraslih u zajedničkim prostorijama za spavanje vodi novom riziku od zlostavljanja. Beleže i uskraćivanje prava na život u porodici.

U izveštaju se sugeriše i da su ovakva zapažanja već predočena Vladi Srbije, te da su ovim nalazima iz 2019. godine prethodili izveštaji „Mučenje kao lečenje“ iz 2007. i „Sklonjeni i zaboravljeni“ iz 2012.

Ministarstvo rada u reagovanju je pozvalo nevladine organizacije DRI i MDRI-S da dostave dokaze za tvrdnje. Tokom dana je izdato i saopštenje nakon sastanka sa predstavnicima organizacija.

Konferencija Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ministarka Kisić Tepavčević je na sastanku istakla da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, a na koje je mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je izvršila monitoring.

Na sastanku je, na predlog ministarke Kisić Tepavčević, dogovoreno da se u narednom periodu oformi stručni tim, u kome će biti i predstavnici Ministarstva i predstavnici Inicijative, a koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    1. jul 2021 | 12:32

    Najavis posetu,i odes,a tamo sve ''bajno & sjajno''.. Trebalo je otici bez najave.. Ovako bice kao da je sve u redu..

  • Miroslav

    1. jul 2021 | 12:50

    Sećam se kada je Ljajić bio u poseti takvim ustanovamaRekao je-tri dana nisam mogao da spavam šta sam sve video! Nešto malo se poboljšalo pa opet po starom.Ne radi sistem kako treba!Ne može i ne treba Vučko da ide u obilazak,ali nesme ni da veruje direktorima,lakovima,prevarantima itd.

  • Laloš

    1. jul 2021 | 12:41

    Gos, predsedniče i ovako radite kasno u noći epa noćna poseta je najbolja poseta ne najavljena samo banute kad niko ne očekuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA