≫ 

Mihajlović najavila predlog izmene zakona o dečjim pravima: "Maloletnički brakovi su krivično delo"

Šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine

  • 2
Zorana Mihajlovic Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Izmena tri zakona, koja se odnose na regulisanje dečjih prava, biće predložena danas, najavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Dečji brakovi, koji predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, postoje u Srbiji, i u opštoj i u romskoj populaciji. Zato ćemo danas predložiti izmenu tri važna zakona, i to Krivičnog zakona jer maloletnički brakovi jesu krivično delo i treba da budu prepoznati kao trgovina ljudima, Porodičnog zakona - da ukinemo mogućnost sklapanja braka pre 18. godine, kao i Zakona o sprečavanu nasilja u porodici, kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici - izjavila je Mihajlović.

Ona je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine, dok se pre 15. godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji.

- Moramo da se borimo protiv toga, jer maloletnički brakovi utiču na društveno blagostanje jedne zemlje. Zbog njih zaustavljamo razvoj i budućnost svake devojčice. Onog trenutka kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu. Danas ćemo predstaviti izmene ova tri zakona, zajedno ćemo se boriti da stvorimo takav zakonodavni okvir, jer je to baza da se dalje borimo protiv maloletničkih brakova, koji zaustavlja razvoj bilo kog deteta - poručila je ona.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje doživljava da su im osnovna ljudska prava uskraćena i da umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porođaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju.

- Uspostavljanje nacionalne koalicije predstavlja važnu prekretnicu i treba da preduzmemo akcije da okončamo dečje brakove. Kod tih žena je povećana smrtnost jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije. Dečji brakovi su često obeleženi traumama, što dovodi do stravaranja međugeneracijskog siromaštva. Postoji potreba da se revidiraju tri zakona, sankcionisanje počinilaca, treba da izgradimo kapacitete profesionalaca i sektora za sprovođenje zakona i da bi do ove promene došlo, mora da dođe do promene kod svih muškaraca i žena, a ženama se mora dati podrška, hrabri muškarci moraju reći: "Ne". Potrebno je uspostaviti partnerstvo sa svim akterima, porodicama, međunarodnim i lokalnim organizacijama. Znam da je to težak zadatak, ali znam da možemo da ga ostvarimo. Hajde da zaustavimo dečje brakove - poručila je Kostadinova.

Na današnjem sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova najavljena je i zajednička kampanja "Detinjstvo, ne brak", s ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    1. jul 2021 | 16:53

    Pusti ljudima prikljucke za struju! Sramoto!!! Hiljade ljudi je nemaju u BG. U 21 veku!!!

  • Jojo

    2. jul 2021 | 07:58

    Tebe kad vidim smucimi se civot ..nafam se da ye nevu gledati kaf se vlady promeni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA