Poverenica reagovala na izveštaj "Zaboravljena deca": U pripremi preporuke mera za unapređenje rada

Janković ocenila da je konstantan nedostatak zaposlenih u ovim ustanovama višedecenijski problem

  • 1
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon uvida u izveštaj nevladinih organizacija „Zaboravljena deca“ u kome su navedeni uznemirujući propusti u domovima za decu sa smetnjama u razvojupoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković priprema preporuke mera za unapređenje rada u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, s obzirom da su ova deca u povećanom riziku od raznih oblika diskriminacije koja je česta posledica dugogodišnjeg života u ustanovi.

Činjenica je da se u ustanove najčešće smeštaju deca sa smetnjama u razvoju zbog nedostatka podrške biološkim porodicama, koje nemaju materijalnih sredstava i stručnih znanja za brigu o deci, stoji u saopštenju poverenice.

- Takođe, konstantan nedostatak zaposlenih u ovim ustanovama je višedecenijski problem. Neka od mogućih rešenja su preraspodela postojećih resursa i njihovo preusmeravanje na pružanje adekvatne i stručne podrške biološkim porodicama. U slučajevima kada nema biološke, jačanje hraniteljskih porodica, naročito specijalizovanih za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, bolje je rešenje od institucionalnog smeštaja. Važno je unaprediti i znanja i veštine zaposlenih, ali i povećati broj stručnog kadra svih profila - smatra poverenica.

Ona podseća, navedeno je, da je diskriminacija osoba sa invaliditetom i njihova izolacija na osnovu mentalnih poteškoća zabranjena i domaćim i međunarodnim propisima.

- U skladu sa tim, neophodno je preduzeti dalje korake kako bi se ubrzao proces deinstitucionalizacije dece sa smetnjama u razvoju uz istovremeno i kontinuirano unapređenje uslova života i rada sa decom u institucijama, koji zahtevaju posebna znanja, veštine, empatiju i razumevanje - stoji u saopštenju.

Poverenica Janković je rekla da je reč je o sistemskom problemu koji traje i odgovornost nikako ne sme biti prebačena samo na zaposlene u sistemu socijalne zaštite, koji često rade i preko granica svojih mogućnosti. Iako su u odnosu na prethodne izveštaje učinjeni pomaci, očigledno je da problemi i dalje postoje zbog čega nadležni moraju vršiti kontinuiranu kontrolu i učiniti sve da stanje poprave, zaključuje Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    2. jul 2021 | 07:58

    Proseraj ..pogledaj ..pa kazni ..ono je strasno ni zivotinje se ne drze onako ...nek vsm STEKOVE POKAZU ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA