Dr Kuljić-Kapulica: Lambda soj širi se velikom brzinom, nije isključeno da ćemo imati novi talas

Doktorka je istakla da Još nije dokazano da li ovaj soj daje težu kliničku sliku, a samo se pretpostavlja da se brže prenosi i dodala da je čak i uticaj vakcine na ovaj soj upitan, kao i dejstvo antitela na njega

  • 59
Nada Kuljić Kapulica, virusolog Printskrin: RTS

Delta soj virusa korona tek što je stigao u Srbiju, a svet već strahuje od opasnosti koju donosi nova mutacija. Naime, nova varijanta virusa počela je da se širi. U pitanju je Lambda virus, koji je već "pokorio" Latinsku Ameriku.

Ovaj soj, poznatiji i kao varijanta C37 sa Anda pre nedelju dana Svetska zdravstvena organizacija svrstala je u kategoriju "pod posmatranjem", jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Ima ga već u 29 zemalja, piše Dojče vele.

Prof. dr Nada Kuljić-Kapulica, mikrobiolog kaže da je ova virus još uvek nepoznat, piše "Kurir".

- Dosadašnji sojevi su spadali u drugi stepen po težini i varijanti što znači da pobuđuju zabrinutost. Lambda soj je još nepoznat i nalazi se u prvom stepenu varijante kao soj koji je "interesantan". Još nije dokazano da li ovaj soj daje težu kliničku sliku, a samo se pretpostavlja da se brže prenosi - rekla je ona i dodala da je čak i uticaj vakcine na ovaj soj upitan, kao i dejstvo antitela na njega.

Inače, Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za Dojče vele je rekao da za sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante.

- Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta.

On je rekao da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva.

- Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koji su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda - istakao je.

Kako je u Srbiji i zvanično potvrđen delta soj‚ postavlja se pravo pitanje kada će kod nas doći i novi lambda soj.

Prof. dr Kuljić-Kapulica rekla je da se virus sa Južne Amerike proširio na svet, pa i neke delove Evrope, te da nam je stoga sve bliže.

- Lambda soj proširio se i po svetu, a ima ga i po Nemačkoj, Italiji, Engleskoj, Australiji. Iako konsekvence još nisu poznate, definitivno je da se i on brzo širi. Inače, varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju - objasnila je doktorka.

Sledi nam novi talas?

Srbija u poslednjem periodu ima pad u broju obolelih od virusa korona. Ipak, prema rečima Nade Kuljić-Kapulice nije isključeno da ćemo imati novi talas.

- Virusu baš ne pogoduje naš klimatski period. Ima ga manje zbog vrućina, ali prevashodno zato što se sve više ljudi vakciniše. Problem može da nastane kad zahladni i smanji se UV zračenje jer tada virus lakše preživljava. Svakako je savet pridržavati se i dalje mera zaštite i vakcinisati se, kako bi se ovoj pošasti što pre stalo na put - rekla je Kapulica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    4. jul 2021 | 09:21

    Veoma me zanima jedna stvar. Pojavljuju se novi mutirani sojevi sa zvucnim imenima grckog alfabeta, a sve to posle brzinskog izbacivanja vakcina razlicitih proizvodjaca na trziste. Kako to ove vakcine stite i od buducih bolesti? Pre ce biti da je los odziv za vakcinaciju, pa se sinhronizovano deluje u cilju njenog pospesivanja. Pa ko se primi, primio se.

  • Ja

    4. jul 2021 | 09:16

    Kako vas vise nije sramota.Sve pretpostavljate koliko vise krštavate virus delta lambada i neznam koliko sojeva je bilo postali ste toliko dosadni narodu.Upropastili ste i ocrnili časno zvanje Lekara.Svi vi lekari koji se reklamirate na televizijama gačete vakcina i samo vakcina.Zato vam narod više ništa neveruje.

  • A-Z

    4. jul 2021 | 08:21

    Jeste taj Lambada soj opasan. Ipak nas “uzicko kolo” soj je neprevazidjen. Od njega se pada u nesves’ posle 4 sata a srce otkazuje ovima preko 50 godina starosti. Ova baba da se slučajno ne ‘fata’ u kolo bez duple maske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA