≫ 

Na Torlak stiže supstanca za proizvodnju vakcine Sputnjik V: Količina dovoljna za 250.000 doza

Na ruskom Institutu Gamaleja izvršiće se kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet

  • 6
Torlak, vakcine, Sputnjik V Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović najavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak.

- Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2 - rekao je Popović.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

- Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju - naveo je Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi. On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ❓❗

    4. jul 2021 | 13:39

    Možda je to dobro za Torlak što će biti sposoban da u budućnosti pravi vakcine za neke druge bolesti. Što se covida-19 tiče čemu proizvodnja kada su do sada vakcinisani svi koji su hteli?!

  • Goran

    4. jul 2021 | 13:41

    Pa Zar nije trebalo 20 Maja da pocne proizvodnja

  • Stefan94

    4. jul 2021 | 16:23

    Ako nekad i odlucim da se vakcinisem vakcinisacu se iskljucivo vakcinom Sputnik-V. Nekako mi ona deluje najpouzdanije od svih ponudjenih. E sad ako me pitate odakle mi to da je najpouzdanija pa nemam pojma iskreno, ali eto nije imala neke afere do sad pa mozda zato. Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA