≫ 

Jagodinac zabeležio nestvaran prizor: "Munja udarila u zemlju, višak pleše nebom, pravi after party"

Ova pojava se često predstavlja kao pojava NLO i slično, a u pitanju su loptaste munje

  • 0
Koncarevo munje  Stefan Stanojlovic Stefan Stef "After party na nebu" Foto: Stefan Stanojlović

Neverovatne fotografije munja koje plešu nastale su u Končarevu u julu prošle godine. Kako je za Telegraf.rs objasnio njihov autor Stefan Stanojlović iz Jagodine one su, po njegovom mišljenju, najlepše jer nakon što udare u zemlju, "višak pleše po nebu". "To je after party", kazao nam je naš sagovornik.

Na fotografijama, koje ostavljaju bez daha, uslikane su munje koje se nazivaju loptaste munje, kako je za Telegraf.rs rekao Stanojlović.

Loptasta munja je redak oblik munje.

U vazduhu se kreće kao da pliva. Može čak da bude i nepokretna nekoliko sekundi. Može da prodre unutar zgrade kroz pukotine, dimnjak, cevi, a ponekad eksplodira sa zaglušujućim treskom.

Može da prođe kroz veoma uske otvore jer lako može da menja oblik.

Loptasta munja može, u ređim slučajevima, da se javi u oblaku i iznad oblaka i tada može dostići prečnik od nekoliko metara. Kada je u oblaku može da se kreće i menja svoj sjaj. Ova pojava se često predstavlja kao "pojava NLO" i slično.

Veoma su retke dovoljno oštre i ubedljive fotografije loptaste munje, pa je ova pojava ponekad tumačena kao optička varka.

Video: Kao da je stigla apokalipsa: Munje sevaju mračnim nebom kod Batajnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA