≫ 

4 zanimanja najprivlačnija budućim brucošima: Da bi upali na budžet, radili prijemni na 3 fakulteta

S druge strane, na pojedinim fakultetima će ostati slobodnih mesta

  • 3
MATEMATICKI fakultet PRIJEMNI IKODINOVIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prvi ovogodišnji indeksi su već dobili svoje vlasnike. Da bi osigurali budžetsko mesto - mnogi su konkurisali na dva fakulteta. I dalje su najinteresantniji: psihologija, stomatologija, fakulteti koji školuju IT stručnjake, biomedicina.

Na Elektrotehničkom fakultetu sva mesta biće popunjena u prvom roku. Iako su brucoši iz srednje škole došli sa prosečnom ocenom 4,75, zadaci iz matematike su i za njih imali neočekivanu težinu.

- Polagala sam matematiku, i nije bilo toliko teško, ako smo se dovoljno spremali mislim da je bilo zaista uradivo - rekla je za RTS brucoškinja Elektrotehničkog fakulteta.

- Ja nisam radio matematiku, radio sma fiziku, fizika je lakša svake godine. Nije bilo mnogo teško, zadovoljan sam kako sam uradio - rekao je brucoš.

- Ove godine je bilo malo teže, ali nekako smo izašli na kraj sa svim tim - bio je utisak trećeg.

Prof. Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da je prijemni iz matematike izgleda bio malo teži.

- Mada mi se čni da je i na drugim fakultetima slična situacija tako da je određene efekte proizvela skraćena nastava u srednjoj školi, proređeni časovi. Ali opet dobili smo pravilnu raspodelu koja će nam omogućiti dobru selekciju prilikom upisa - kaže Tomašević.

Da bi se školovali o trošku države neki su konkurisali na dva, pa i tri fakulteta. Profesori ponavljaju da se ne odustane od studija ako se ne stekne budžetski status.

- Ako je to program koji stvarno vole, koji žele, onda će oni učiti i u prvoj godini postići uspeh koji im omogućava da nastave školovanje na teret budžeta", kaže prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Sasvim je izvesno da će ostati slobodnih mesta na fizici, hemiji, fizičkoj hemiji, filologiji, poljoprivredi, šumarstvu, rudarsko-geološkom i učiteljskom fakultetu, gde je više mesta nego prijavljenih kandidata.

Video: Uskoro rezultati male mature, ali i popunjavanje liste želja za buduće srednjoškolce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    6. jul 2021 | 08:31

    Не знам за остала занимања, али ускоро ћемо имати једног стоматолога по глави становника!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA