≫ 

Svaka 3. žena u Srbiji pretrpela nasilje: Za 10 godina 350 žena ubijeno, 470 dece ostalo bez majki

- Nije greh prijaviti nasilje, greh je biti nasilnik - poručila je Mihajlović

  • 5
Žena, žene, nasilje, ubistvo, zlostavljanje, pištolj, pesnica Foto - Ilustracija: Telegraf/Pixabay

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je za televiziji Hepi, da nasilje nad ženama i devojčicama postoji svuda u svetu, pa i u Srbiji, a da borba protiv nasilja treba da bude zajednički cilj svakog pojedinca.

Ona je rekla da postoje dobri zakonski okviri, da postoji saradnja centara socijalne zaštite, policije, pravosuđa, ali da je neophodno da u tu borbu budemo uključeni svi.

- Predstavljala sam Srbiju u Parizu na najvećem događaju u svetu, na međunarodnom forumu „Generacija za ravnopravnost“. Naša zemlja je prepoznata jer smo doneli i Zakon o rodno senzitivnom jeziku, imamo rodno odgovoran budžet, ali treba da menjamo stereotipe koji postoje kod nas, da učimo decu u vrtićima da nasilje nije prihvatljivo. Danas imamo priču o Petnici i bivšeg direktora koji gostuje na televizijama i brani se i mi to gledamo umesto da razmišljamo o žrtvama. Za mene je bivši direktor Petnice takođe odgovoran. Petnica je važna naučna institucija, mladi ljudi dolaze tamo i predstavljaju Srbiju svuda u svetu. Mislim da ne treba i ne može da bude nevladina organizacija, država treba da bude deo. Kao što je škola Mike Aleksića registrovana kao preduzetnička radnja za proizvodnju filmova, a bavili su se edukacijom mladih. To ne sme biti moguće - kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je prema istraživanjima svaka treća žena u Srbiji pretrpela neki vid nasilja i da se takva situacija smatrala normalnom pojavom.

- Svi zajedno moramo da se borimo protiv svih vrsta nasilja, jer to ostavlja posledice na život tih žena. Imamo prethodnih deset godina porast broja prijava, ali i dalje treba da osnažujemo sve da prijavljuju nasilje. Za deset godina 350 žena je ubijeno, a 470 dece ostalo bez majki. Nije greh prijaviti nasilje, greh je biti nasilnik -poručila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eto tako

    6. jul 2021 | 12:00

    Svaki drugi muskarac trpi psihicko nasilje i maltretiranje od strane zene!!!

  • BG

    6. jul 2021 | 10:37

    A zasto?

  • Ja2

    6. jul 2021 | 11:21

    I,sta ce se uraditi po tom pitanju?Hoce li neko reagovati vec jednom?Morate poceti sa kaznama da im vise ne padne na pamet da ponove isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA