≫ 

"Čudesan napredak": Gavrilo i Lana u bolnicu u Budimpešti dolaze samo na kontrole i terapije

Gavrilo već pokazuje vidni napredak, a Lani se stanje popravilo za samo tri nedelje

  • 2
Gavrilo Đurđević i Lana Jovanović Foto: Facebook/Za Laninu zivotnu bitku, Instagram/ Privatna arhiva

Iz bolnice "Betešda" u Budimpešti stižu lepe vesti. Lečenje Gavrila i Lane koji boluju od spinalne mišićne atrofije protiče veoma dobro. Lana Jovanović je u Mađarsku stigla iz SAD, a Gavrilo Đurđević je u Budimpešti dobio gensku terapiju.

Gavrilo Đurđević je krajem maja stigao u Dečiju bolnicu "Betešda" u Budimpešti. Nakon brojnih pretraga, gensku terapiju dobio je 8. juna. On i njegovi roditelji nisu više u bolnici, ali redovno dolaze na kontrole, piše RTS.

- Veliki je napredak to što mu je trenutno samo tokom noćnog spavanja potrebna pomoć mašine za disanje, ali u pokretljivosti je nastao čudesan napredak, ne samo po rečima njegove majke, već i na osnovu rezultata naših kontrolnih ispitivanja. On se već samostalno okreće na stomak, podiže glavu, veoma spretno koristi ruke i jako se trudi, pravi ciljane pokrete - kaže dr Borbala Mikoš, iz Dečje bolnice "Betešda".

Doktorka je istakla da je njegova sposobnost da načini pokrete za tri nedelje porasla za osam tačaka na skali koja meri pokretljivost.

Lana i njena majka Aleksandra su upravo stigle na kontrolu, jer ni u tom slučaju nema potrebe da stalno budu u bolnici.

- I kod Lane je napredak veoma dobar. Pre skoro nedelju dana smo mogli da je sa roditeljima pustimo u njihovo mesto boravka ovde u Budimpešti. Započela je rehabilitacionu terapiju, na koju redovno dolaze kod nas u bolnicu - ističe doktorka Mikoš.

Lana je 9. juna stigla u Budimpeštu iz Sjedinjenih Američkih Država. Tada su prvi put analizirali njeno stanje. Provela je određeno vreme na intenzivnoj nezi, a sada se njeno stanje naočigled popravilo.

Prema rečima doktorke, ovde su uradili i dodatna ispitivanja, prilagodili joj ishranu, kako bi organizam dobijao potrebnu količinu belančevina i kalorija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA