≫ 

Posledice požara kod Subotice: Izgorelo 20 ha šume, povređen vozač traktora iz kog je buknula vatra

Čovek smešten na Odeljenje hirurgije Opšte bolnice

  • 0
Subotica, Veliki Radan, Požar u Radanovačkoj šumi Foto: Subotica.com

U požaru koji je buknuo juče popodne izgorelo je oko 20 hektara zaštićenog područja Radanovačke šume. U borbi sa vatrom koja je krenula iz auspuha traktora sa prikolicom natovarenom senom povređen je vozač traktora A. Ć., koji je zadobio opekotine drugog stepena i smešten je na Odeljenje hirurgije Opšte bolnice, piše Subotica.com.

U gašenju vatrene stihije, koje je aktivno trajalo od 14 do 19 časova učestvovalo je više od 20 vatrogasnih ekipa iz Subotice, Bačke Topole, Sombora i Novog Sada.

- Požar je buknuo dva kilometra istočno od jezera Tresetište, po preliminarnim saznanjima kao posledica paljenja sena na traktoru, što je prouzrokovala varnica iz auspuha. Vozač je sam pokušao da ugasi plamen, ali nije uspeo i zadobio je povrede zbog kojih je hospitalizovan. Plamen je zahvatio rastinje, a zahvaljujući brzoj i uspešnoj akciji vatrogasnih brigada, mogu da kažem da je izgorelo samo 20 hektara šume, iako je to velika površina – predočava Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga.

Kako je dodao, brza reakcija nije izostala.

– Meštani koji žive u okolini su brzo reagovali, došli su i lopatama gasili vatru, te požar nije stigao do domaćinstava koja su udaljena oko 500 metara. Zahvaljujem se vatrogasnim brigadama, zaposlenima u preduzeću „Vojvodina šume“, koji su cele noći bili na terenu, ali i sada prate situaciju. Velika pomoć je stigla od preduzeća „Čistoća i zelenilo“, zahvaljujem se direktoru Slobodanu Miloševu, komandantu vatrogasne brigade Goranu Ljubisavljeviću, koji su do četiri ujutru bili na terenu.

Po rečima Šoralova juče nije bilo vetra, ali je zato nepristupačan teren vatrogascima znatno otežao posao.

- Najveći problem bila je borova šuma koja je bila zahvaćena plamenom i još uvek postoji dosta žara ispod borovih iglica i to je još uvek pretnja, te su vatrogasne ekipe još uvek na terenu. Preventivno deluju, prate situaciju, naročito što se i za danas najavljuju visoke temperature – dodaje Šoralov: – Ekosistem je sačuvan, životinje su se povukle ali je velika površina šume, koja je prvog i drugog stepena zaštite. Kada požar bude potpuno ugašen, radiće se istraga koja će dati odgovore na neka pitanja.

Vozač traktora stabilno

Povređeni A. Ć. je zdravstveno stabilan, nije životno ugrožen.

- Primljen je u hiruršku šok sobu, ali je jutros prebačen na Odeljenje hirurgije, zadobio je opekotine drugog stepena ali dobro se oseća – kažu u Opštoj bolnici u Subotici.

Video: Lokalizovan požar kod Subotice, jedna osoba povređena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA