• 28

Talas lažnih diploma zapljusnuo Kragujevac, pali prvi otkazi: Ko prodaje i ko kupuje školske isprave

Na istražnim organima ostaje da utvrde ko je sve bio uključen u prodaju i kupovini školskih isprava, kao i koliko je gradskih službenika do sada dobilo posao podnoseći dokumentaciju stečenu na nezakonit način

 • 28
Kragujevac

Foto: Mateja Beljan

U upravu grada stigli su prvi rezultati provere dokumenata o stručnoj spremi zaposlenih, a nekim činovnicima su već uručena rešenja o raskidu ugovora o radu, saznaje „Politika”. Otkaze su dobili niže rangirani službenici koji su se zaposlili zahvaljujući diplomama stečenim na nezakonit način. Podsećanja radi, grad je februara ove godine zatražio da se provere diplome svih 600 zaposlenih u lokalnoj upravi, a dokumentacija je prosleđena Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U posao provere bila je uključena i policija.

Informaciju o pristiglim rezultatima za list potvrdila je gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković, koja je rekla da u ovom trenutku ne želi da iznosi detalje o slučaju.

- Izjavu za medije daćemo nakon što stignu rezultati provere diploma svih zaposlenih u gradskoj upravi - navela je većnica Tucaković.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je od nadležnih u državi zatražio da se proveri validnost dokumenata o stručnoj spremi zaposlenih u lokalnoj upravi, a inicijativa je, navodno, potekla od službenika koji su diplome stekli na zakonit način.

- Mi smo se mučili i učili, a neki su se zaposlili bez dana škole - izjavljivali su navodno za medije neimenovani činovnici, zahtevajući da prevaranti budu otpušteni s posla.

- Prestanak radnog odnosa sledi svima koji su diplome stekli na nezakonit način ili na neakreditovanim obrazovnim ustanovama. Proverićemo diplome i službenika i funkcionera. Neće biti pošteđenih, ni zaštićenih - poručila je većnica Tucaković u februaru.

Prema saznanjima „Politike”, istragom je utvrđeno da su pojedini gradski službenici prilikom zasnivanja radnog odnosa dostavljali falsifikovane srednjoškolske diplome, dok su se neki zapošljavali s ispravama obrazovanih ustanova čiji školski programi nisu dobili akreditaciju nadležnih državnih organa. Daljom proverom treba da bude utvrđeno da li su posao dobili i službenici s lažnim fakultetskim diplomama, kao i na koji način su stekli te akademske isprave.

Prema nezvaničnim informacijama, najveći broj lažnih diploma nosi pečat obrazovnih ustanova sa sedištem na Kosovu i Metohiji, ali se sumnja da su školske isprave protivzakonito izdavane i na području centralne Srbije, u Šumadiji.

Talas lažnih diploma zapljusnuo je Kragujevac, a istražnim organima ostaje da utvrde ko je sve bio uključen u prodaju i kupovini školskih isprava, kao i koliko je gradskih službenika do sada dobilo posao podnoseći dokumentaciju stečenu na nezakonit način.

- U resornom ministarstvu su nam kazali da će provera da potraje zbog velikog broja poslatih diploma. Željno iščekujemo rasplet - naveo je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u martu ove godine.

KRAGUJEVAC SIMENS MOMIROVIC

gradonačelnik Kragujevca Dašić / Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Zahtevu za proveru diploma prethodilo je nekoliko iznuđenih ostavki kragujevačkih funkcionera, piše list. Gotovo u isto vreme ostavke su podneli glavni gradski urbanista Ivan Marković, koga je opozicija optužila da ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije, te Vladimir Dobi, većnik za investicije i upravljanje projektima, koji je u Americi, gde je svojevremeno radio, počinio sitniji prekršaj. Nakon toga usledila je ostavka i zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Mladenovića, koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje gradskih činovnica, piše Politika.

Pomenuti Mladenović je osumnjičen za seksualno uznemiravanje upravo u trenutku kada je počelo interno prikupljanje dokumentacije o stručnoj spremi zaposlenih u gradskoj upravi. Tim povodom je gradonačelnik Dašić u više navrata davao izjave, navodeći da se pretpostavka nevinosti mora poštovati sve dok nadležni ne utvrde činjenice.

- Ima mnogo čudnih stvari u vezi s proverom diploma. Pitanje je šta je pozadina tog slučaja i kako će se sve završiti. Sumnjam da će biti otpušteni baš svi koji su kršili zakon. Imam utisak da će nastradati samo niži činovnici - rekao je za „Politiku” neimenovani visokopozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aaaa

  Napisah pre par dana da se provere diplome u zdravstvu. Treba na svim radnim mestima. Prosveta-katastrofa, u Jagodini svi profesori raz.nastave. Imaš pare i to ti je to!

  10
  2

  Podelite komentar

 • Veteran

  Autobus u tranzitu staje 15 min u Kragujevcu. Vozač kaže : pauza za pleskavicu a ko želi može da završi i neki fakultet.

  11
  3

  Podelite komentar

 • panic

  od tih 600 diploma mozda je samo destak ispravno ono sve pokupovali srednjoskolci i oni sa osnovnom da bi sada bili fakultetski obrazovani to su sada sve ugledni rukovodioci

  11
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima