Nakon razvoda očevi mamama prepuštaju decu: Na osnovu čega se određuje ko će se starati o mališanima

* Predrag Popović nije želeo da bude takav otac * Dobio je starateljstvo ali je izgubio decu

  • 27
Razvedeni roditelji, razvod, dete, roditelji Foto: Shutterstock

Priča oca dve devojčice, Predraga Popovića (38) iz Beograda, koje je majka navodno odvela hiljadama kilometra daleko od njega, pokrenula je pitanje - kako se utvrđuje koji roditelj će dobiti starateljstvo nad decom? "U našoj sredini očevi često sami prihvataju kulturološki formiranu pasivnu ulogu u roditeljskim odnosima i primat u vaspitanju dece prepuštaju majkama", rečeno je za Telegraf.rs iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Kako su nam objasnili iz navedene ustanove, ne postoji univerzalno pravilo po kom bi se deca poveravala samo jednom roditelju određenog pola, svaki slučaj je jedinstven.

Jedan od razloga za češće predlaganje majke kao roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo je i činjenica da je ona, najčešće, primarni roditelj i da do razvoda vrlo često dolazi u periodu niskog kalendarskog uzrasta deteta kada je bliskost između majke i deteta veća nego u odnosu između oca i deteta - izjavili su za Telegraf.rs iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Ukoliko roditelji, koji se razvode, ne mogu da se dogovore o vršenju roditeljskog prava nad maloletnim detetom ili decom, centar za socijalni rad kao organ starateljstva na zahtev suda dostavlja nalaz i stručno mišljenje o roditeljskim kompetencijama. Na osnovu pribavljenog mišljenja, kao i drugih dokaza koje prikupi tokom postupka, rukovodeći se najboljim interesima deteta, sud donosi presudu.

- Centar za socijalni rad radi procenu podobnosti roditelja za poveravanje maloletne dece u brakorazvodnim parnicama, te predlog kome poveriti dete daje nadležnom sudu. Tokom postupka procene podobnosti roditelja za poveravanje maloletne dece utvrđuje se, prema specifičnim osobinama i potrebama deteta, njegovog pola, uzrasta i razvojnih zahteva kome od roditelja je, u datim okolnostima i perspektivi razvoja deteta, bolje poveriti dete - kazali su nam iz ove ustanove.

U proceni učestvuju profesionalci (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici) koji sagledavaju između ostalog i sposobnost roditelja da dovoljno dobro odgovori na celokupne potrebe deteta, uključujući i one koje se tiču odnosa sa drugim roditeljem.

Procenjujući podobnost roditelja, procenjuje se adekvatnost i spremnost roditelja da organizuje dečju budućnost, način na koji u najboljem interesu deteta povezuje prošlost, nastoji da prevaziđe aktuelnu porodičnu krizu i organizuje dalji život deteta.

- Procenjuju se objektivne mogućnosti, struktura porodice i porodična organizaciju, ličnost roditelja, kao i motivaciju za brigu i staranje o detetu. Vrlo važan deo, koji utiče na nalaz i mišljenje, jeste stav deteta - zaključili su razgovor za Telegraf.rs iz Gradskog centra za socijalni rad.

Suze Predraga kome su ćerke nestale: Majka ih odvela, dobio je starateljstvo, 2 godine ih nije video

Predrag Popović (38) iz Beograda dobio je starateljstvo nad svoje dve ćerke D. (10) i M. (9). Presuda je stigla nakon što ih je njihova majka Zorica izvela iz Srbije u drugu zemlju.

Od 22. marta 2019. godine Predragove ćerke odrastaju bez oca koji nema nikakvu zvaničnu informaciju gde se one nalaze. Nakon što se razveo od svoje bivše supruge Zorice (35), starateljstvo nad decom dobila je majka jer su ćerke te 2013. godine bile male. Starija ćerka je imala godinu i po dana a mlađa samo devet meseci.

Otac je mogao da ih viđa svakog vikenda i srede.

Međutim, kako je za Telegraf.rs ranije ispričao Predrag, problemi su krenuli kad je njegova bivša supruga upoznala sadašnjeg muža koji živi i radi u Australiji.

Prema njegovim rečima, mladi bračni par donosi odluku da se sa D. i M. presele u inostranstvo.

- Ja nisam želeo na to da pristanem i ona tad pokreće sudski proces da mene liši roditeljskog prava kako bi mogla da ih odvede u inostranstvo bez moje saglasnosti. Tu se uključuju Centri za socijalni rad, koji daju negativno mišljenje po njenom zahtevu, koji kažu da bi to bio veliki šok za decu koja su bila dosta vezana za mene kao oca i da to nikako nije dobro - podelio je ranije za Telegraf.rs Predrag Popović preteške trenutke koje nijedan otac ne treba da doživi.

Strahujući da će D. i M. bivša supruga ipak da odvede van granica zemlje i daleko od njega, naš sagovornik podnosi protivtužbu i traži da se deca povere njemu. Uključuje se Centar za socijalni rad.

- Zatim sud traži da se uradi psihijatrijsko veštačenje mene kao oca, nje kao majke i dece kako bi se videlo ko bi mogao da preuzme starateljstvo nad decom. Moja bivša supruga to potpisuje. Međutim, kratko posle toga napušta zemlju, odlazi u inostranstvo što ja saznajem tri dana nakon toga. I od tada počinje moja borba da saznam gde su moja deca, da li su samo otišli na neki put ili su otišli, kao što se sad ispostavilo mnogo daleko - kazao nam je ranije otac.

Ove godine Predrag je dobio starateljstvo nad decom.

Za devojčicama je raspisana Interpolova poternica.

Video: Pretužna priča oca koji je ostao bez ćerki: Dobio je puno starateljstvo a oseća se kao otac kolac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragutin

    18. jul 2021 | 20:23

    Apsolutna neistina! Sudovi dodeluju decu majci bez obzira na činjenice. Moj brat se razveo i ima kuću sa 3 stana sa po 120 kvadratnih metara i želeo je i on i deca da budu zajedno, a Sud je dodelio decu njihovoj majci. Tu je bilo i politike i svih zakulisnih radnji, ali hvala Bogu deca kako stiču punoletstvo vraćaju se kući ocu.

  • Deda Vangelis

    18. jul 2021 | 22:33

    Majka ih je rodila mnogo je briznija nego otac,čast izuzecima.Tako je doduse bilo do skoro,danas neke majke zive bahatije nego mnogi muskarci.Grade karijere,putuju s kolegama i sefovima"poslovno",gaze petkom posle posla kafane uz more alkohola do ujutru,desavaju se avanture i avanturice,izlaze s drugaricama na kafe i zurke,svirke i tako....deca?!Pa imaju i očeve!E tako rade i mnogi očevi i deca nam ostaju rastrzana i nesnadena izmedu 2 vatre a kada se takvi razvedu iz inata traze starateljstvo a onda shvate da im deca samo smetaju za divlji zivot pa krenu da ih uvaljuju onom drugom....jadna su ta dečica ali jos gire je sto tako odrastajući gube smisao i osećaj za porodicu pa se i oni posle bez problema razvode i prave novu dečicu koja će imati isu sudbinu.Samoživost mladih roditelja je danas na vrhuncu,za svaku sitnicu i s prvom svađom ude razvod,trk kod mamice i musko i zensko!Gde se izgubi tolerancija?Kompromisi?Šta to beše?Unistenje porodice je ne u toku nego na vrhuncu i izjava Merkelove da je temelj EU LGBT populacija sve govori.Amerika,Islam i lgbt će Evropi konacno dići glave,zivi bili pa videli...

  • Branimir

    18. jul 2021 | 21:21

    Zene uzimaju sve. I decu i alimentaciju. A i pre razvoda su uzimale sve... Muskarac u zenu ulaze materijalno, duhovno i telesno, dok zena samo telesno. Zato je sve vise, pogotovu u danasnjim vremenima, prekida veze koje se zavrsavaju tragicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA