≫ 

RHMZ je rano jutros izdao najnovije upozorenje: Temperatura naredna 3 dana i do 39 stepeni u hladu

Na snazi je crveni meteoalarm

  • 6
Vrućina, polivanje vodom, termometar Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je jutros nešto pre 5 sati najnovije upozorenje na visoke temperature koje se odnosi na period od danas do četvrtka, 15. jula. U njemu se ističe da će i u prestonici biti veoma toplo, a da će se skala u termometru u pojedinim mestima peti do 39. podeoka u hladu. 

Upaljen je crveni meteoalarm.

- Od danas do četvrtka, sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni. Samo u četvrtak na severu zemlje promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena - stoji u upozorenju, a dodaje se i da će visoke temperature pogoditi i Beograd gde će biti veoma toplo sa najvišom temperaturom od 36 do 38 stepeni.

I meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas takvo vreme očekuje sve do petka, kada nam sledi osveženje.

- Danas će se preko središnje Evrope širiti uticaj ciklona i frontalnog poremećaja, ispred kojeg će se pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha iz severne Afrike i to posebno preko središnjih i istočnih predela. Posle podne i uveče na jugozapadu regiona (severni Jadran i unutrašnjost Istre), krajnji zapad i severozapad Hrvatske, i ređe krajnji sever Hrvatske i Srbije, očekuje se pojava izlovanih nestabilnosti. Najviše nestabilnosti će biti nad jugozapadnom Hrvatskom, gde će biti i lokalnih nepogoda. Nad ostalim predelima suvo. U košavskom području posle podne i uveče ponovo pojačan jugoistočni vetar, a duž južnog i srednjeg Jadrana jugo. Na zapadu uz slabije izraženo južno stujnje manje toplo uz maksimum oko 32 stepena celzijusa, dok će na istoku i jugu biti i do 37 stepeni ponegde - napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

U sredu, kako kaže, vrlo slična situcija, ali bi frontalni poremećaj koji bi se premestio preko Alpa pokrenuo sekundarnu ciklogenezu nad severnim Jadranom. Kao posledica tog južnog strujanja nad stredišnjim i istočnim predelima bi dodatno pojačalo te bi ovde sreda bila ekstremno topla uz maksimume od 35 do 40 stepeni.

- Dok bi nad zapadnim delom regiona uz svežije, jugozapadno strujanje maksimumi bili od 27 do 31 stepen. Posle podne opet na zapadu, jugozapadu, ali ovog dana malo češće i na severu regiona pojava izolovanih ali vrlo jakih grmljavinskih pljuskova. Vetar južnih smerova, posle podne i uveče u okretanju na zapadni i severozapadni. U četvrtak nad većim delom regiona prijatnije uz maksimume uglavnom ispod 30 stepeni, osim na jugoistioku i jugu Srbije. Biće promenjljivo oblačno i nestabilno, ponegde uz grmljavinske pljsukove, posebno posle podne i uveče kada će postajati sve jači. Vetar slab do umeren, severozapadni - kaže Čubrilo.

Od petka do utorka uveče pod uticajem ciklona, koji bi se najverovatnije uzdužnom osom Jadrana premešato dalje na istok promenjljivo oblačno i vrlo nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće i vremenskih nepogoda.

- Koliko će tačno kiše da se akumulira još ne može biti precizno određeno, jer modeli i dalje nemaju tačnu putanju i snagu ciklona ali pri trenutnoj sinoptici, tamo gde se poklopi serija jakih grmljavinskih pljuskova može se akumulirati i oko 100 mm taloga, dok se najmanje kiše očekuje nad središnjim i južnim Jadranom neposrednim zaleđem, kao i na istoku, jugoistoku u severoistoku Srbije gde modeli zbog najmanje verovatnoće jakih pljuskova uglavnom daju ispod 15 mm taloga, ponegde samo oko 5 mm. Svakako deluje da bi veliki deo regiona konačno dobio konkretnije padavine koje bi ako ne prekinule onda sigurno u velikoj meti ublažile sušu, posebno što bi se kombinovale sa osveženjem - piše Čubrilo i podseća da je jul je jedan od najsušnijih meseci u godini i očekivani totali koji u ovom periodu prelaze i 60mm taloga su ponegde i oko 130 odsto prosečne sume za ovaj mesec.

- Oko 21. juča se računa na postepenu stabilizaciju i umereno otopljenje tako da bi zatim nekoliko dana bilo umereno toplo, bez velike vrućine i uz ređu pojavu pljuskova. Za sada nema najava za povratak esktremno visokih temperatura.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    13. jul 2021 | 08:18

    РХМЗ је лепо рекао, у наредних неколико дана у хладу 39'. Колико је тек онда на сунцу? Мислим да држава треба хитно да реагује.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA