≫ 

Krizni štab zaseda danas u 15 časova: Lekari zabrinuti zbog novog talasa epidemije

Lekarski deo Kriznog štaba oglašavao se juče u toku dana o tome šta možemo očekivati u narednom periodu

  • 55
Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Članovi Kriznog štaba sastaće se u 15 časova. Podsetimo, premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- U petak sam imala sastanak sa našim nacinalnim telom za vakcinaciju i oni će, kako je najavila, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, koji će 1. avgusta dati svoj stav- dodala je Brnabić.

Brnabić je na TV Pink rekla da je lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa korona virusa i slabe imunizacije.

- Pratimo brojke na dva sata, predsednik i ja, gledamo kako je to u opštinama i gradovima. Najbeznednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih- kazala je Brnabić i dodala da je od jutros i Gornji Milanovac prešao više od 50 odsto vakcinisanih.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je novi talas epidemije već počeo, a analiziranjem brojki utvrdio je i kada će on biti na maksimumu i koliko bi mogao da potraje.

- Tvrdnje da je pred nama novi udar epidemije kovida-19 zasnovane su na svemu onome što smo naučili o njemu, vremenu inkubacije, obuhvatu vakcinacije koji će se teško promeniti. Jasno se može videti šta nas očekuje i na primerima Velike Britanije i Izraela, reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedelje u nedelju povećava broj zaraženih, to će se desiti i kod nas, taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje - rekao je dr Kon.

On je do detalja pojasnio šta možemo očekivati u narednom periodu.

- Što se budemo opuštenije ponašali brzina uspona biće sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest nedelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer treba vremena onda da se spusti krivulja - dodao je dr Kon.

Vesić: Za Krizni stab tema vakcinacija,a ne restriktivne mere

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da ne očekuje da će Krizni štab danas razmatrati uvođenje restriktivnih mera već da će se razgovarati o načinima da se ubrza imunizacija protiv virusa korona i poveća broj vakcinisanih.

Vesić je rekao da je potrebno naći dodatne načine da se građani stimulišu da se vakcinišu i dodao da će na sednici Kriznog štaba predložiti da se aktivnije sprovodi kampanja za vakcinaciju mladih.

- Mislim da danas nećemo razgovarati o restriktivnim merama, vakcinacija je prava tema. Treba da pričamo o tome kako da se učine dodatni napori da se ubrza vakcinacija i da se vakcinišu oni koji nisu - rekao je Vesić za K1 televiziju.

Naveo je da je u Beogradu vakcinisno 23,6 odsto građana između 18 i 30 godina i da je u opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac imunizovano skoro 40 odsto mladih.

- To govori da je, kada se radi sa mladima, moguće ubediti ih da se vakcinišu. Mora da se sprovodi kampanja i da lekari u medijima više objašnjavaju i daju odgovare na netačne informacije na društvenim mrežama, kojima su mladi podložni - rekao je Vesić za K1 televiziju.

Kako kaže, zadovoljan je procentom od blizu 54 odsto vakcinisanih u prestonici, odnosno oko 743.000 građana koji su primili prvu dozu.

- Potrebno je da se vakciniše još oko 70.000 građana da pređemo 60 odsto kako bi Beograd bio relativno siguran -  rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da je revakcinisano oko 712.000 građana što je skoro 52 odsto.

Na pitanje da li bi Beograd podneo još jedno zatvaranje, Vesić je kazao da u tom slučaju ponovo veliki broj građana ne bi radio, a da to onda postaje socijalni problem. Kako kaže, uvek je insistirao da se u Begradu radi jer se, dodao je, pokazalo da zemlje koje su sprovodile restrikcije nisu imale očekivane rezultate.

- Naš put je poštovanje mera, ubrzana vakcinacija i da se normalno živi i radi kao što je sada u Beogradu. Hoteli su nam puni, ponovo dolaze turisti i imamo prihode od toga - naveo je Vesić.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    13. jul 2021 | 07:56

    Lekari zabrinuti...pa da su zabrinuti oni bi lecili ovaj narod od ovih bolesti sto narod umire,pa sad ne moze da ode kod lekara! Pre bi se reklo da su zabrinuti da se ovo ne zavrsi pa posle moraju da rade kao pre korone. Bezobrazluk i totalni haos,klasican nerad

  • Вук КГ

    13. jul 2021 | 07:55

    Вирус ће најјачи бити на јесен када у ствари крене грип. А зашто се узимају подаци из Британије и Израела? Зашто се рецимо не погледају подаци из Белорусије, где короне скоро да није ни било и земља је сво време функционисала сасвим нормално. Јел то је зато што је Лукашенко тиранин, па ни корона неће код њега? Боље послушајте глас народа и повуците санкције Белорусији!!!

  • Kille

    13. jul 2021 | 08:04

    Da su bili zabrinuti nebi pustili gomilu od 200000 ljudi tri dana na petrovaradin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA