≫ 

Za 4 godine u Srbiji se dogodilo minimum 200.000 nasilja u porodici: Poruke sa važne sednice

Ministarka Zorana Mihajlović ponovila je da nam je potrebna centralna evidencija nasilja u porodici, a Potrebna centralna evidencija

  • 1
Nasilje u porodici, porodično, pijan muž, pijandura, pijanac, alkoholičar bije ženu, Foto-ilustracija: Shutterstock

Danas je održana sednica Saveta za suzbijanje nasilja u porodici na kojoj je ministar unutaršnjih poslova Aleksandar Vulin garantovao da nijedan policajac nikada neće imati razumevanje za nasilnika, dok je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla da je potrebna centralna evidencija slučajeva nasilja u porodici

- Ove godine smo usvojili Zakon o rodnoj ravnopravnosti, izradili smo i Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i uz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici normativni okvir u ovoj oblasti je unapređen. Ono što nedostaje i na čemu moramo da radimo je uspostavljanje centralne evidencije o nasilju u porodici, kako bi efikasnije pratili primenu Zakona. Zato smo i kroz novu Strategiju inicirali formiranje sveobuhvatnog registra koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama - izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je na današnjoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici istakla da bi se sveobuhvatnim registrom obezbedio kontinuitet u praćenju ponašanja nasilnika što bi pomoglo u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvorilo uslove za preventivno delovanje.

- Važno je da radimo na prevenciji, da ohrabrimo žene da prijave nasilnike, ali i da edukujemo širu zajednicu šta je sve nasilje, da nemamo taj luksuz da okrećemo glavu i da svi imamo odgovornost da prijavimo nasilnike a žrtve podržimo, kao i da dodatno osnažimo sigurne kuće. Podsetiću i da smo kroz rad Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova predložili izmenu Porodičnog zakona, da se ukine mogućnost sklapanja maloletničkih brakova, kao i inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jer maloletnički brakovi treba da budu prepoznati kao nasilje -  rekla je ona.

Predsedavajuća Saveta za suzbijanje nasilja u porodici ministarka pravde Maja Popović istakla je da su se od početka primene zakona, 1. juna 2017. godine grupe za koordinaciju i saradnju sastale 10.848 puta i razmotrile 192.220 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, te izradile 61.327 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi. U istom periodu zamenici javnog tužioca su podneli 72.344 predloga za produženje hitne mere, a sudovi u Republici Srbiji su u 70.732 slučaja produžili hitne mere za 30 dana.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici.

- Lao ministar unutrašnjih poslova garantujem da nijedan policajac nikada neće imati razumevanje za nasilnika. Svako ko počini partnersko nasilje, nasilje nad ženom ili decom, pored zakonske sankcije, zaslužuje i osudu čitavog društva -  poručio je ministar Vulin na sastanku.

Sednica za suzbijanje nasilja u porodici Sednica za suzbijanje nasilja u porodici FOTO: MUP

Ministar Vulin kazao je da je značajan pomak u borbi protiv nasilja u porodici pokrenut usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, na osnovu kojeg policija ima mogućnost da izrekne hitne mere, odnosno da zabrani učiniocu nasilja da prilazi žrtvi i kontaktira je, kao i da privremeno udalji učinioca iz stana i da je u cilju što efikasnije primene ovog zakona obučeno 2.007 policijskih službenika koji su stekli znanja i veštine postupanja u skladu sa donetim zakonom.

Sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić-Tepavčević, državne sekretarke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, zamenica Republičkog javnog tužioca, pomoćnica ministra zdravlja, predstavnici Ministarstva za ljudksa i manjinska prava i društveni dijalog i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sd

    14. jul 2021 | 00:04

    Sta rade zrtvama u sudovima. UZMITE SUDSKE PRESUDE I PROCITAJTE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA