Posle ove dve tragične priče inspekcija je zatvorila Dom za stare Holiday House na 6 meseci

Dve žene koje su se javile redakciji "Telegrafa" ukazivale su na navodne grube propuste i neljudsko ophođenje prema njihovim najbližima

  • 24
Korisnici doma za stare Foto: Privatna arhiva

Dom za stara lica "Holiday House" zatvoren je od strane inspekcije socijalne zaštite, a nakon kontrola koje su usledile pošto su se u javnosti pojavila svedočenja žena čiji su roditelji umrli nakon boravka u ovom domu.

Premda se smrt starih lica ne može direktno dovesti u vezu s postupanjem doma, dve žene koje su se javile redakciji "Telegrafa" ukazivale su na navodne grube propuste i neljudsko ophođenje prema njihovim najbližima.

Dom je kategorički odbio ove tvrdnje, a prilikom ranijih kontrola nisu pronalažene nepravilnosti. Međutim, inspekcija je ponovo obavila kontrolu i donela odluku da se ustanova zatvori na 6 meseci.

- Inspekcija socijalne zaštite je, nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u navedenom privatnom domu, i utvrđenog činjeničnog stanja, utvrđenih propusta u radu, odstupanja od standarda usluge i kršenja ljudskih prava korisnika donela kao hitnu meru rešenje o zabrani rada na 6 meseci - kazali su za "Telegraf" iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Zaposleni su, kažu, odbili da prime rešenje.

- Dana 12. 7.2021. godine inspekcija je pokušala da prisutnim zaposlenim licima ovog doma uruči rešenje, koje su oni odbili da prime. Inspekcija je, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, ostavila obaveštenje o načinu preuzimanja rešenja. O izdatoj zabrani rada obavešten je i Centar za socijalni rad Rakovica, radi eventualnog zbrinjavanja korisnika. Rok za iseljenje korisnika je 7 dana po prijemu rešenja.

O svemu je obavešten MUP.

- Inspekcija socijalne zaštite je svu relevantnu dokumentaciju dostavila i MUP-u, radi daljeg postupanja.

Snežana: Moju majku su zlostavljali u domu

Kako nam je kazala Snežana P, žena koja je sahranila majku prošle nedelje, ona je imala loš tretman u ovoj ustanovi.

- Moja majka je sedam dana provela u podrumu tog doma, maltretirana, drogirana sedativima, neokupana, bez presvlačenja pelena, verovatno i tučena, sudeći po modricama koje ima, bez hrane. Navodni doktor koji ju je pregledao me je pozvao sutradan i rekao da joj treba infuzija, neki antibiotici, i sve to sam platila 100 evra, plus 350 evra dom, plus davanje! Svakoga dana sam zvala i pitala kako je, i dobijala odgovor da je dobro, od izuzetno neljubaznih sestara koje su jedva čekale da prekinu vezu - tvrdila je Snežana za "Telegraf".

Potom je odlučila da majku odvede iz ovog doma.

- Zvala me je glavna sestra u pola osam, i rekla mi je da majka može biti spremna da izađe iz doma tek u 15h po podne. Insistirala sam da dođem do devet časova. Zatim je tražila da potpišem navodno neki otkazni rok i platim još neki novac. Medicinski radnici iz saniteta su otišli u neki podrum, čula sam majku kako toliko kuka i ječi, da je ono bilo strašno. Kada sam je videla, to nije bila moja majka (obla u licu, normalne boje kože, bez demencije, pričljiva, inteligentna, visprena, samo sa pivredom kuka, koji nije polomljen) koju sam samo pre sedam dana ostavila. Majka je izgledala kao živi leš, nije me prepoznala, oborene glave, prljava, oko usta su joj bili talozi nečeg žutog, nije mogla da govori, ruke u podlivima. Kada sam besno pitala sestru šta su joj to uradili, rekla mi je - ništa. I zalupila kapiju doma - stoji u mejlu koji nam je Snežana poslala.

Na kraju, objašnjava, majku je premestila u drugi dom, gde su i ustanovljene povrede.

- Dobila je rane po telu, što od ležanja, što od nekupanja, i zlostavljanja. Celog dana sam pokušavala da dođem do direktorke doma, za koju su mi rekli da je nedostupna, niko nije želeo sa mnom da razgovara, da bi na kraju blokirali i moj i ćerkin broj telefona.

Natalija Misajlovski: Nisam mogla da prepoznam oca

Natalijin otac J. V. (63) bolovao je od Alchajmerove bolesti, koja je dijagnostifikovana aprila prošle godine, kada je bio policijski čas i kada je njegova porodica primetila neobično ponašanje.

Zbog loše prognoze lečenja stručnjaci su Nataliji preporučili smeštanje u ustanovu.

Za nepunih mesec i po dana čovek je drastično smršao, došao do situacije da mora da koristi pelene, a njegov izgled bio je potresan.

- Oni su mene pozvali prvog avgusta i obavestili me da ne znaju šta se dešava s njim i da je njegovo stanje naglo pogoršano. Predali su mi ga 2. avgusta, imao je visoku temperaturu, i hitno smo ga prebacili u Urgentni centar, a nijedan radnik iz doma nije krenuo sa nama kao osoblje u pratnju. On je bio uništen. Nakon dve-tri nedelje na aparatima preminuo je, 24. septembra. Imao je takve rane na leđima da je to nemoguće da je nastalo za mesec dana. Dakle, on je samo ležao, nije ga niko okretao - priča nam Natalija.

Dom je u oba slučaja negirao da je bilo bilo kakvih propusta u radu, kao i da je njihovo postupanje dovelo do smrti korisnika.

Na sve pritužbe direktorka doma Aleksandra Milovanović je uredno odgovarala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    13. jul 2021 | 12:03

    U isti dom je bio smesten ujak moje supruge, invalid, sam u Srbiji jer su mu deca u Kanadi. Smestili su ga tamo jer je vlasnik doma vozaca hitne pomoci. Izneli su ga iz bolnice, javili cerki u Kanadi da treba da ga smeste u dom, neki, jer ne moze da se sam stara o sebi, ona iz Kanade pristala, ali im je dala kontakt rodbine iz Srbije da kontaktiraju za sve ostalo. Sreca sto nam je odmah javila. Kada smo otisli da ga posetimo naredni dan nisu nam dali da ga vidimo, da mu pridjemo. To je trajalo dva dana dok svastika, inace doktorka u jednoj bolnici i ja nismo povukli veze i zapretili da cemo i njima i gazdi mamu maminu i dok gazdu nije pozvao sef da mu objasni da ce ostati bez posla. Kada smo ga izveli ujak nije mogao da prica, bio je sav pod sedativima-drogiran. Tada smo saznali da postoji mafija vozaca hitne pomoci koji su pootvarali domove za stare gde se starima ne pruza adekvatna nega i pomoc i gde se prema njima postupa na neljudski nacin. Oni su na izvoru potencijalnih klijemata i to beskrupulozno koriste. U ovoj drzavi napravile se svakave mafije koje niko ne procesuira. Nemam reci.

  • Dunja

    13. jul 2021 | 12:52

    U zatvor bre i na prinudni rad svi!

  • box

    13. jul 2021 | 12:48

    I ko ce da odgovara za zlostavljanje??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA