≫ 

"Među umrlima nema osoba koje su potpuno vakcinicane": Pojačane kontrole zbog kršenja mera

Članovi su se sastali posle duže pauze

Krizni štab Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, prva posle tačno mesec dana i otkako su u našoj zemlji drastično popuštene protivepidemijske mere, održana je danas u Palati Srbija.

Javnosti se obratila dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je epidemiološka situacija u zemlji stabilna, ali da se u svetu primećuje pogoršanje situacije, kako zbog novog soja virusa, tako i zbog slabog obuhvata vakcinacije.

- Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije na godišnjem odmoru, virus je tu - kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla i da će kontrole poštovanja mera biti pooštrene.

- Uočeno je da u tržnim centrima i u javnom prevozu ima kršenja mera. Nažalost moraćemo ponovo da pojačamo kontrolu. Te represivne mere i kažnjavanje nisu popularne, ali izgleda da su one u nekim situacijama jedini način da se poštuju mere.

- Preko 99 posto hospitalizovanih nije vakcinisano. Među umrlima praktično nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane.

Ona je istakla da je glavna tema Kriznog štaba bila upravo vakcinacija.

- To nije samo individualna, već i kolektivna odgovornost. Na današnji dan je u našoj zemlji vakcinisano 2.772.927 osoba, koje je dobilo bar jednu dozu vakcinu, a kompletno je vakcinisano 2.642.507 - kazala je ističući da je makar jednu dozu dobilo 49 posto ljudi.

Kako je rekla, čak 74,13 posto punoletnih osoba je vakcinisano na Starom Gradu, na opštini Savski venac 72,53 a čitav Beograd ima obuhvat 68,64 posto.

Značajan broj gradova u zemlji, poput Priboja, Niša ili Užica, ima više od 50 posto vakcinisanih. Ipak, postoje i opštine u kojima je obuhvat manji od 30 posto.

Kako kaže dr Kisić Tepavčević, to je nedovoljno.

- Ono što je posebno porazan podatak za sve nas je da je svega 17,42 posto stanovnika Srbije uzrasta 18-30 godina vakcinisano - upozorila je dr Kisić Tepavčević.

Mladi ljudi, kaže, moraju da shvate da je vakcinacija društvena odgovornost i da moraju da štite svoju okolinu.

Kisić je komentarisala i obavezu koje su uvele pojedine bolnice da se zaposleni koji se vraćaju sa odmora, a nisu vakcinisani podvrgnuti PCR testiranju.

- Svi oni koji na duži vremenski period, da li je to vreme godišnjeg odmora ili je to neki drugi razlog, a koji odu sa svog radnog mesta prilikom povratka, ukoliko nisu vakcinisani, moraju da budu bezbedni. Ukoliko nisu vakcinisani oni moraju da pruže dokaz da nisu zarazni, a to je PCR test ne stariji od 48 sati. To je jedna od mera koja će se individualno donisiti od bolnice do bolnice. To je preventivna mera kojom pokušavamo da pružimo bezbednu sredinu za pacijente i zdravstvene radnike.

Kisić je kazala i da je preko 80 posto zaposlenih i 90 posto korisnika vakcinisano u ustanovama socijalne zaštite, pa se u njima virus pojavljuje samo sporadično.

- Treća doza, ukoliko istraživanja pokažu da je potrebna, neće povećati kolektivni imunitet. Ciljna grupa su nam oni koji nisu primili nijednu dozu - kazala je Kisić Tepavčević.

"Da li ima neko među vama ko nije vakcinisan"

Dr Darija Kisić Tepavčević upitala je novinare da li među njima ima nekoga ko nije vakcinisan.

Kako se niko nije javio istakla je da je to "jako lepa vest s obzirom na to da se novinari bave odgovornim zanimanjem i da dolaze u kontakt sa mnogo ljudi".

- Ja bih vas zamolila da to sada svi radimo. Zašto da pričamo o smrtnim ishodima kada možemo da ih izbegnemo. Svi koji nosite maske, možete da ih skinete, zato što smo vakcinisani i to je isto jedna od prednosti. Imamo moćno oružje, imamo vakcinu, hajde da pokažemo da to možemo da uradimo brzo - kazala je doktorka.

Poslednja sednica održana je u ponedeljak, 14. juna. Na njoj su dozvoljena veća okupljanja, produženo radno vreme ugostiteljskih objekata, jednom rečju život se donekle vratio u normalu.

S obzirom na to da je i u našoj zemlji potvrđen početkom jula delta soj, dupli mutirani, lekari su zabrinuti, a već su istakli da je počeo četvrti talas korona virusa, koji se, da podsetimo očekivao na jesen.

Ne očekuje se da danas budu donete nove mere, odnosno ograničenja, ali će se pričati o poboljšanju vakcinacije.

Eventualne nove mere možemo da očekujemo u narednim danima.

Video: Darija Kisić Tepavčević o trećoj dozi vakcine: Sada nije prioritet da se razmišlja o tome

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dn

    13. jul 2021 | 15:28

    Ovi nas dobro zezaju exit, Indijci?

  • D

    13. jul 2021 | 15:27

    A sta rade Indijci po Bg?

  • Brundo

    13. jul 2021 | 15:44

    Popusti pa zatezi.Pa opet popusti i zatezi.Tako se dresiraju zivotinje a ovi dresiraju narod.Naravno da sve to ime veze jer je pojeden slepi mis u Vuhanu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA