≫ 

RHMZ upozorava na ekstremne temperature danas, do 40 stepeni: Tropski vrelo i sutra, pa rashlađenje

RHMZ je jutros oko dva sata iza ponoći izdao upozorenje na veoma visoke temperature

  • 6
Sunčano vreme, topao dan, vrućina Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas se u Srbiji očekuju ekstremno visoke temperature koje će ponegde u hladu dostizati i do 40 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije jutros rano. Takvo vreme nas očekuje i sutra.

- Danas na području Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 38 stepeni, lokalno i do 40 stepeni. Na području Beograda maksimalna temperatura oko 38 stepeni. Sutra će se veoma toplo vreme zadržati na jugu i istoku Srbije - navodi se u upozorenju RHMZ koje važi za danas i sutra.

Kako se dodaje, za Beograd je uključen crveni i žuti meteo alarm, a crveni meteo alarm za Šumadiju, Pomoravlje i jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, kao i za Kosovo i Metohiju.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas posle ekstremno tople srede, posle podne očekuje lokalna destabilizacija atmosfere.

- U sredu će na istoku regiona uz dotok ekstremno toplog vazduha iz severne Afrike maksimumi biti između  35 i  40 stepeni u plusu, a ponegde nije nemoguće da dostignu i 41 stepen Celzijusa. Nad središnjim predelima manje vrelo, maksimumi do 34 stepena Celzjusa, dok će na zapadu uz više oblaka biti znatno svežije uz maksimume do 27 stepeni. Povećanje oblačnosti i niže temperature na zapadu regiona biće posledica jačanja uticaja ciklona iz središnje Evrope čiji će hladan front sutra krajem dana nad severnim Jadranom usloviti razvijanje slabog, sekundarnog, ciklona.

RHMZ Upozorenje na visoke temperature Printskrin: RHMZ

- Kao posledica takve sinoptike manje količina vlažnog vazduha će posle podne stići i nad pregrejane predela središnjeg i severnog dela regiona gde može biti pojave retkiha ali vrlo jakih grmljavinskih pljuskova uz olujan vetar, pojavu tuče/grada i obilne kiše. U četvrtak nad većim delom regiona promenljivo oblačno i malo svežije, ponegde uz pojavu pljuskova, posebno posle podne i uveče. Vetar zapadni ili jugozapadni, a dnevna maksimum od oko 23 na krajnjem zapadu do još vrlo visokih 35 na istoku regiona -napisao je Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, u petak tokom dana treba očekivati jače pogoršanje, konkretniju destabilizaciju atmosfere uz češću pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalne nepogode.

- Uz nestabilnosti vetar u okretanju na jak, prolazno i olujan severozapadni. Gde će se tačno te najjače nestabilnosti razviti još nije moguće precizno predvideti ali bi ih najmanje trebalo biti nad većim delom Jadrana i njegovom zaleđu. Dnevni maksimum od 21 na zapadu do oko 32 na istoku regiona. Od petka do narednog utorka promenljivo oblačno i nestbailno uz čestu pojavu grmljavinskih pljsukova i lokalnih nepogoda gde za kratko vreme može pasti i preko 40mm taloga uz jako sevanje i pojavu tuče/grada. 

- Za sada procene akumulirane količine kiše varitaju ali se sve više izdvaja trend da bi najveći deo regiona dobio preko 30mm, a često i preko 50mm taloga, što su za ovaj sušni, letnji, mesec vrlo visoki totali. Najmanje kiše bi bilo nad krajnjim severoistokom Srbije kao i nad većim delom Jadrana i njegovog neposrednog zaleđa, dok bi neki središnji predeli uz nekoliko vrlo jakih pljuskova akumulirali i preko 120mm taloga.Najsvežije bi trebalo biti oko 18. jula kada bi se maksimumi nad većim delom regiona zadržavali ispod  25 stepeni Celzijusa - prognozira Čubrilo.  

Od 22. jula, kako kaže, se račua na stabilizaciju i umereno otopljenje i maksimumi bi oko 25. jula najverovantije hili od 29 do 33 stepena Celzijusa, što su prosečne vrednosti za ovaj deo godine.

- Sumirano, sreda istoku donosi ekstremnu vrućinu, posle podne ređe ali vrlo jake grmljavinske pljuskove, dok jača destabilizacija i konkrentije osveženje stiže od petka - zaključuje on. 

Video: Saveti kako da izbegnete toplotni udar: Pridržavajte se ovih pravila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    14. jul 2021 | 08:50

    Sve je to prirodno i normalno,ali malo sutra,nikad to nije bilo ovako,svasta nam rade...!

  • Danilo

    14. jul 2021 | 09:00

    Temperature su preko 40°C u mnogim delovima, što Beograda, što u drugim gradovima... Zna se šta zakon kaže po tom pitanju, ali ne... "ekonomski tigar" mora da radi, narod i radna snaga su zamenjiv faktor...

  • Срб

    14. jul 2021 | 11:11

    Да познато је да је индустрија у Србији јако развијена врше се нуклеарне пробе летимо на месец Све смо ми допринели тзв климатским променама па је зато највећа озонска рупа замисли над Србијом Нема ту ништа харп кемтрејси 5г мрежа и све остало што је довело до оваквог просперитета

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA