≫ 

Slavimo Vrače koji su, kako se veruje, besplatno lečili: Zato ih danas obeležavaju i lekari

Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome što su besplatno lečili

  • 6
Sveti Kozma i Damjan, Sveti Vrači

Foto: crkvenikalendar.com

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, svecima koji se u narodu smatraju zaštitnicima lekarske profesije, zbog čega se i zove Sveti Vrači.  U kalendar SPC nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post, ali se slavi na veliko. 

Posebno ove svetitelje i lekare, slave mnoge zdravstvene ustanove, koje ih smatraju svojim zaštitnicima profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

- Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć - zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma "ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome što su besplatno lečili. Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Na Vrače po narodnom verovanju, ne treba raditi poslove na velikim visinama.

Video: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA