≫ 

Neeksplodirane bombe u selu kod Ivanjice: Meštani nisu mirni ni dvadeset godina nakon bombardovanja

Iako je od NATO bombardovanja prošlo dve decenije, meštani ivanjičkog sela Osonica i dalje nisu bezbedni

  • 0
Ivanjica, Osonica Foto: RINA

Iako je od NATO bombardovanja prošlo preko dvadeset godina, meštani ivanjičkog sela Osonica smatraju da i dalje nisu potpuno bezbedni.

Vojni objekat koji se nalazi na brdo zvanom Naočari bio je bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredtsva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnot za zdravlje i bezbednost.

- Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije video, oko kasarne je bio dim a iz njega izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo - kazao je za RINU, Dragojlo Gavrilović, meštanin sela Osonica.

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

Ivanjica, Osonica Foto: RINA

- Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da sa traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još uvek nije ispitan detaljno, kako bi se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizizacija, brojni meštani tu imaju imanja - dodao je Gavrilović.

On kaže da su osim straha, posledice bombardavnja i mnogo dalekosežnije.

- Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli - kaže Dragojlo.

Bombe su ostavile kratere na ivanjičkim brdima, a od vojnog objekat ostale su samo gole zidine, rovovi, iskrivljena kapija i možda po neki neeksplodirani projektil.

Video: Dve komšinice okopavale cveće i iskopale eksplozivnu napravu: Bomba u centru Topole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA