≫ 

Baka je unuku za prvi rođendan usvojila lava: Neobična praksa u subotičkom Zoo vrtu

Uglavnom su to bila iznenađenja, da li za poklon ili su u tajnosti roditelji usvojili životinju deci

  • 4
Palić Zoo vrt Foto: Marko Jovanović

Zoološki vrt na Paliću ponovo je pokrenuo Program usvajanja životinja na godinu dana za fizička i pravna lica. Novčana donacija se koristi za obogaćivanje životnog prostora usvojene životinje, dok usvojitelji dobijaju tablu sa svojim imenom i porodičnu sezonsku kartu.

Za svega dve nedelje, otkako je ponovo pokrenut Program usvajanja životinja, svog "staratelja" dobilo je oko tridesetak stanovnika Zoo vrta. Kako objašnjava Jelena Toljagić, koordinatorka promotivnih i edukativnih aktivnosti, do sada su usvojeni svi lavovi, tigrovi i leopardi, dva vuka, konji, marmoset majmuni, zebra, foka, alpaka, šimpanza, noj, rakun, medved, kakadu, dvogrba kamila i crveni kengur, a interesovanje ne jenjava, zbog čega su oduševljeni.

- Uglavnom su to bila iznenađenja, da li za poklon ili su u tajnosti roditelji usvojili životinju deci, pa da se iznenade kada dođu u Zoo vrt i vide svoje ime pored životinje. Imali smo i jednu baku koja je unuku za prvi rođendan usvojila lava, tako da su imena usvojitelja pretežno mališani za koje je neko usvojio životinju - kaže Toljagić za subotica.com.

A sam postupak nije komplikovan, objašnjava sagovornica, te nakon što odaberu željenu životinju, fizička lica potpisuju Sporazum o usvajanju na godinu dana, a minimalni iznos koji treba da uplate je 5.000 dinara. Prava lica takođe potpisuju Sporazum, ali se dele na dve kategorije u zavisnosti od životnje koju žele da usvoje, pa tako postoji srebrna za sitnije životinje, koje se mogu usvojiti za 20.000 pa do 50.000 dinara, i zlatna za krupnije životinje, za koje je potrebno donirati od 50.000 do 120.000 dinara.

- Novčana donacija se koristi za obogaćivanje životnog prostora usvojene životinje, odnosno za ulepšavanje prostora, pravljenje mesta za odmor, sprava za igranje, pojilica, hranilica i slično, a usvojitelji dobijaju tablu sa svojim imenom pored usvojene životinje i porodičnu sezonsku kartu za Zoo vrt u trajanju od godinu dana - dodaje Toljagić.

Mogućnost da usvoje nekog stanovnika Zoo vrta na Paliću, zainteresovana lica imaju tokom cele godine, a nakon što istekne Sporazum o usvojenu, moći će da ga raskinu ili produže, uz mogućnost da promene životinju koju žele da usvoje.

Video: Kupa mladunče lava ko da je malo mače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    14. jul 2021 | 16:54

    i kako se osecate dok gledate zivotinje koje su osudjene na dozivotnu robiju?!?!? ... to je neka lepa atrakcija ili ????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA