≫ 

Jako nevreme lomilo Srbiju, RHMZ izdao nekoliko upozorenja za veče: Pucalo i u Beogradu

Gusti oblaci nadvili su se i nad prestonicom

  • 15
Kiša, sunce, oblaci, vremenska prognoza, Voždovac, Beograd

Foto: Milena Đorđević

Nevreme praćeno olujnim vetrom, kišom i gradom pogodilo je veći deo jugoistočne Srbije. Međutim, ovaj olujni talas stigao je i u Beograd u četvrtak uveče, a širio se i ka južnom Banatu, Pomoravlju gde se očekivala kiša, pljuskovi, grmljavina i lokalna pojava sugradice i grada, upozorava RHMZ.

- U narednih sat vremena na području srednjeg Banata (okolina Sečnja) jaki pljuskovi (oko 20 mm za kratak vremenski period), grmljavina, lokalna pojava grada i kratkotrajno jak vetar - navedeno je.

Tako je promena vremena stigla i u Smederevsku Palanku.

Kako su čitoaci rekli za "Telegraf, na ovo mesto sručila se velika količina grada.

- I pored ispaljenih nekoliko protivgradnih raketa ipak je padao grad - naveli su.

Takođe, od ledenih kugli zabelelo se i u Ćupriji. Kako su objavljivali građani na društvenim mrežama, videlo se kako pada jaka kiša, praćena gradom i olujnim vetrom.

 

Podsećamo, oko 20 sati ulice Vladičinog Hana bile su poplavljene zbog velike količine padavine koja je pala za kratko vreme. Voda je prodrla čak i u objekte, vetar je čupao krovove i reklamne panoe.

Takođe, nešto ranije, grad veličine oraha sručio se na Niš. U zgradi u kojoj se održava muzički festival Nišvil poplavljene su podrumske prostorije.

Iako u glavnom gradu još nema padavina, iz gotovo svih delova Beograda mogu se videti tmurni oblaci, kao i povremene munje koja zaparaju nebo, što nagoveštava skori dolazak nevremena.

Međutim, meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić za "Telegraf" objašnjava da se situacija polako smiruje, ali da možemo očekivati nastavak lokalnih padavina.

smederevska palanka

Foto: Privatna arhiva

- Posle podne je na jugoistoku zemlje je došlo do formiranja takozvanih konvektivnih oblaka koji su uslovili pojavu kiše, grmljavine i olujnog vetra. Nakon što je ovaj deo zemlje bio  na udaru, oblačnost se razvila i nad Pomoravljem i Šumadijom. U toku noći situacija se smiruje, ali treba očekivati pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine, posebno na području Banata i sveroistoku Srbije - objasnio je.

Kako kaže, pojava "gradonosnih" oblaka je normalna pojava za ovo doba godine, kao i da je reč o "uvodu" u promenu vremena.

- Ovo je uvod u ono što nas čeka, a to je nestabilno i promenljivo vreme. Tako sutra posle podne i uveče treba biti pripremljen pred izlazak napolje, jer se takođe očekuje pojava pljuskova, grmljavine i olujnog vetra.

Inače, kako nam je objasnio Đurić, oblaci koji donose oluju su kumulonimbusi, vertikalnog razvoja, koji mogu da dosegnu visinu i do 20 kilometara.

- Upravo su oni ti koji uslovljavaju grad i snažna pražnjenja. Normalna su pojava i biće ih dosta u narednom periodu. Ono što je karakteristično za njih je što brzo nastaju i iščezavaju. Takođe, zanimljivo je što nam kiša sada donosi i pesak iz Sahare, pa ljudi ne treba da budu zabrinuti ako na automobilima ili prozorima posle kiše vide talog - kaže Đurić.

Video: Olujni vetar nosi sve, ulice poplavljene, nema struje: Jezivo nevreme tutnji preko Vladičinog Hana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    15. jul 2021 | 22:51

    Odavno se zna da je cisti promasaj bacanje novca u protugradne rakete jer one nemaju nikakav ucinak, jedino pravo i dokazano resenje je prskanje gradonosnih oblaka avionima

  • Vlada

    15. jul 2021 | 22:53

    Počelo u Beogradu al u Borci ni kap.

  • Dex

    15. jul 2021 | 22:45

    I u Smederevu je bio haos, drveće, lim sa krovova, šahte, grad.... Ni stariji ne pamte nešto ovakvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA