≫ 

Ovo ne viđamo često, Jovo gaji jedinstvenog crnog lipicanera: Jedan konj vredi od 500 evra do milion

Kako otkriva vlasnik Jovo, postoje i tajne u odgajanju, ali ključ je u brižnom odnosu prema grlu

  • 6
Jovo Kaurin lipicaner konj Foto: Privatna arhiva/Jovo Kaurin

Prelepi, uglađeni, crni lipicaner Jova Kaurina, redak primer ove vrste koji nije čisto bele boje, izazvao je pravo oduševljenje među ljubiteljima konja.

"Ovo se ne viđa često. Kakva elegancija, kakva gracioznost... Nema dalje", jedan je od komentara koji u potpunosti opisuje lepotu.

Jovo je zadovoljan, jer je u negovanje i podizanje ovog konja kog je nazvao Negro, uložio čak pet godina. Dobar konj ne stvara se preko noći - potrebno je mnogo ljubavi i posvećenosti. Sada, dok s ponosom pokazuje svog mezimca, Jovo čeka da mu se taj trud vrati, jer pregovara sa kupcem iz Nemačke. To će biti njegova prva velika prodaja.

Inače, puno ime konja je "9 Conversano Drava VI".

- Jedan konj vredi od 500 evra do milion, zavisi ko ga prodaje, ko ga kupuje i kakav je konj. Dakle, nivo obučenosti, koliko je pametan, koliko sluša... Ovo je redak primer crnog lipicanera, zna se ko mu je otac i ko mu je majka - priča nam Jovo.

On u selu Obrovac kod Bačke Palanke ima 7, a priključuje im se i osmi konj. Potpuno beo. Međutim, kod njega su u štali većinom, ipak, obojeni lipicaneri.

- Otac i deda bili su mi konjari. Ja sam treća generacija. Ali se na drugačiji način bavim poslom, ne gajim konje za rad, već kao hobi. Idem u pravcu da dobijam od lipicanera konje koji su u boji i automatski je to veća cena. Kakav će biti konj zavisi i od genetike, ali svaki konj ima potencijal i mnogo toga zavisi od čoveka - objašnjava Jovo.

Kako otkriva, postoje i tajne u odgajanju, ali ključ je u brižnom odnosu prema grlu.

- Svaki dan morate nešto da uradite, ako ništa bar da pomazite konja i provedete s njim neko vreme mimo negovanja i hranjenja. Potreban je jedan period od sigurno godinu dana. Ja počinjem da radim tek sa konjima starosti oko dve i po godine, kad malo stasaju, kad budu zreli. Potrebno je od par meseci do godinu dana da se uvede u priču, da ima radne sposobnosti, navike, da se istrenira. Da biste došli do prezanja kola i jahanja treba mnogo predradnji, da sve prihvati, da mu bude normalno - objašnjava Kaurin.

Jovo Kaurin lipicaner konj Foto: Privatna arhiva/Jovo Kaurin

A sa njegovim konjima radi cela porodica. Otac mu je iskusan u tom poslu, žena pruža podršku, a dečica od 5 i 8 godina tek uče kako se treba odnositi prema konjima.

Tako Jovo, inače inženjer stočarstva, uživa na svom imanju i čeka da se njegov trud konačno isplati.

- Negro će biti prva prava prodaja. Ja pet godina ulažem da bi se došlo do toga. Taj konj se oždrebio kod mene, pa dok je narastao, dok je stasao, dok sam ga obučio... Inače, bavimo se i poljoprivredom, a od životinaja gajimo i koze, guske patke. Imamo svega, samoodrživo smo gazdinstvo - kazao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrvica

    17. jul 2021 | 09:37

    Bravo!

  • Janko Saicic

    17. jul 2021 | 13:41

    I ja bih voleo da imam jednog divnog konja. Mazio,pazio,ulozio ljubav i trud da bude divan i pametan... Posle toga bi mogli da mi ponude ceo svet i ja ga nebi dao. Imao bih osecaj kao da sam svoje dete prodao. Mozda gresim al ja sam takav.

  • Milorad

    17. jul 2021 | 09:58

    Lepsi je od para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA