≫ 

Četvorica biciklista spremni za putovanje života: 42 dana od Subotice do Malage, doniraju novac

"Trenutna ruta kojom planiramo da idemo su Brisel - Pariz - Barselona - Malaga"

  • 4
Biciklisti Subotica Foto: Suboticke.rs

"Imali smo mnoge izazove i komplikacije tokom priprema, najviše zbog trenutne epidemijske situacije. Prvobitno smo planirali da putujemo preko severne Italije, pa Azurnom obalom u Francuskoj do Španije, s polaskom iz Ljubljane. Međutim, Italija još nije otvorila granice za nas koji krećemo iz Srbije, pa smo na brzinu morali da menjamo planove", tako pričaju Igor Šljapić, Aleksa Šehovac, Veljko Maksimović i Andrej Race, četvorica studenata iz Subotice, koji su 13. jula su pošli na biciklističku avanturu do Španije.

Osim što putovanje biciklima samo po sebi predstavlja izazov, ono što mu daje dodatni značaj jeste humanitarni karakter. Prikupljena sredstva biće dodeljena Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (Nurdor). Uprkos tome što su iskusni biciklisti, nekima od njih će ovo biti prvo duže putovanje, dok su neki već vozili dvotočkaše do Tare, Ljubljane i Amsterdama sa istim ciljem, pišu Subotičke.rs

- Svi smo rođeni Subotičani i strastveni ljubitelji biciklizma - ispričao je Igor za subotičke.rs.

Kako kažu, sastali su se i pogledali koje zemlje još nisu upoznali. Tako su došli do rute koja ih vodi u Španiju.

- Niko nije imao posebnu inicijativu baš za Španiju, već smo sagledali u koje zemlje još nismo putovali. Pala je odluka sama od sebe. Veliki smo avanturisti, a ciljevi su nam višestruki. Kao članovi neformalnog udruženja "Verglamo" promovišemo bicikl kao najbolje i najčistije prevozno sredstvo. U saradnji s Nurdorom ova tura je dobila i humanitarnu stranu - kazao je Aleksa.

Kako dodaje, na sajtu Nurdora i "Verglamo" su opisani načini na koje se novac može uplatiti, preko računa ili posredstvom SMS poruka.

Pripreme nisu bile jednostavne.

- Za put se spremamo prilično dugo. Odluku da idemo u Španiju doneli smo krajem prošle godine. Ja sam tad počeo da učim španski jezik kako bismo se lakše sporazumevali tokom putovanja i do aprila sam završio početni nivo kursa - objašnjava Igor.

Kako kaže Aleksa, najviše izazova bilo je zbog epidemijske situacije.

- Prvobitno smo planirali da putujemo preko severne Italije, Azurnom obalom u Francuskoj do Španije, s polaskom iz Ljubljane. Međutim, Italija još nije otvorila granice za nas koji krećemo iz Srbije, pa smo na brzinu morali da menjamo planove. Trenutna ruta kojom planiramo da idemo su Brisel - Pariz - Barselona - Malaga. Naravno, potrebno je i dosta priprema oko detalja putovanja i obezbeđivanja adekvatne opreme.

Igor objašnjava da bi put trebalo da traje 42 dana, od čega su 30 dana vožnje biciklom i 12 dana pauze.

- U većim gradovima ćemo praviti duže pauze da bismo stigli da posetimo neke turističke atrakcije. Krajnje odredište nam je Malaga, iz koje se vraćamo avionom. U većini slučajeva ćemo spavati u kampovima - kazao je.

Svi oni učestvovali su u nekoj dužoj vožnji, priča Aleksa.

- Na našem sajtu su opisane prethodne ture, pozivamo vas da ga posetite. Najduža tura je bila od Subotice do Amsterdama, oko 2.000 kilometara

Video: Tajvanski dekica juri Pokemone na biciklu sa 64 telefona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    16. jul 2021 | 17:00

    Srećno momci u zdravlju da se vratite

  • Tadmat

    16. jul 2021 | 18:10

    Ivan Mladenovic iz Sida isao do Rusije, do Kine, u Afriku, pesavio do Hilandara, sad trenutno pesaci do Jerusalima. Sve u humanitarne svrhe.

  • Нереди пред скупштином

    16. jul 2021 | 19:21

    Јел то онај исти Шљапић што је хапшен у Београду?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA