≫ 

Da li porodilje u Kraljevu imaju sraman obrok ili kakav treba? Internetom kruže slike, ovo je istina

- U porodilištu postoji šifarnik dijeta, nisu predviđena nikakva ograničenja u pogledu hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Sve pacijentkinje su nutritivno pokrivene - kažu u Opštoj bolnici "Studenica" za Telegraf.rs

  • 38
Bolnica doručak obrok hleb žena porodilja pacijentkinja

Foto-ilustracija: Shutterstock

U lokalnim medijima sredinom jula osvanuo je tekst sa slikama, a u njemu se navodi da porodilje porodilišta u Kraljevu ljute obroci koje dobijaju, koji su kako navode, "sramni", pogotovo za doručak i večeru. U Opštoj bolnici "Studenica" kažu da slike nisu originalne, da ima nedostataka i ističu da su sve pacijentkinje nutritivno pokrivene. 

Kako se navodi u tekstu, priložene porcije servirane su mamama koje su se porodile carskim rezom, kojima se, generalno, preporučuje laganija hrana, ali se u istom tekstu navodi da je pitanje da li isti jelovnik važi i za mame koje su se porodle prirodnim putem.

U Opšoj bolnici "Studenica" u Kraljevu kažu za Telegraf.rs da slika koja je objavljena nije originalna, i da ima nedostataka, kao i da nisu sva tri obroka predviđena za istu dijetu. Takođe, ističu i da je svaka pacijentkinja nutritivno dobro pokrivena.

- U porodilištu, kao i na svakom drugom odeljenju, postoji šifarnik dijeta koji je za svakog pacijenta poseban, u skladu sa dijagnozom bolesti. Кonkretno, na ovom odeljenju dominiraju dijete pod šifrom 10 i 12. Dijeta broj 10 je kalorijski pojačana, tri glavna obroka i dve užine. Nisu predviđena nikakva ograničenja u pogledu hranljivih sastojaka, vitamina i minerala - navodi se u odgovoru koji je dostavljen Telegrafu, a koji je je potpisala dijatetičar-nutricionista Danka Nešović.

Dostavljen nam je i primer dnevnog jelovnika za dijetu broj 10 i 12.

Ovako izgledaju dijete

 

Dijeta 10: doručak čini mleko, namaz od sira i bareno jaje. Prva užina sastoji se od nektarine. Ručak obuhvata griz čorbu legiranu jajima, musaku od tikvica, krastavac salatu. Za drugu užinu porodlje imaju pitu sa jabukama, a za večeru - pržen krompir, tileće pečenje, kupus salatu i jogurt.

Dijeta broj 12: namenjena bolesnicima posle operativnih zahvata.

- Sadrži lako varljivu hranu sa dovoljno proteina, masti, ugljenih hidrata i minerala, umereno slana - navodi naša sagovornica.

Doručak u jednom od primera dnevnog jelovnika za dijetu 12 sadrži mleko, sir i dva jaja. Ručaқ - griz čorbu legiranu jajima, dinstanu šargarepu, šniclu u saftu, a večera musaka od tikvica i jogurt.

- Hrana se servira u posebne namenski predviđene rostrfaj posude za bolničku ishranu, što omogućava dobru higijenu i dezinfekciju posuđa. Zadržavanje pacijenata na ovom odeljenju je uglavnom kratko, tri do pet dana. Za to vreme je pacijentkinja nutritivno dobro pokrivena, bez obzira na to koji režim ishrane (dijete) se primenjuje - kaže Danka Nešović, dijetetičar – nutricionista za naš portal.

Video: Pet trudnica rodilo blizance noćas u KC Vojvodina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    1. avgust 2021 | 21:29

    A sta bi mlade dame? Skoljke i rakove? Ne znaju ni jaja da isprze... I ovo im je mlogo.

  • Ja

    1. avgust 2021 | 21:33

    Kao neko, kome je radjen carski rez, nisam 3 dana jela nista osim infuzije koju sam primala sa svim potrebnim vitaminima.. Tek 4. Dan sam dobila 3 pri beta i šolju čaja.. Tako da je ovo danas sto dobijaju luksuz.. Pričam o periodu od pre 15 godina.

  • Porodiliste

    1. avgust 2021 | 20:43

    Nije restoran .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA