≫ 

Stanče je jedina žena lovac u Vranju: Išla u hajku na vukove, prvi put pušku uzela sa 14

Stanče je u disciplini gađanja glinenih golubova, pre nekoliko godina, LU ”Fazan”, donela bronzanu medalju

  • 1
Stanče, žena lovac Foto S. Tasić

Stanče Janjić, iz Bunuševca kod Vranja, jedina je žena lovac koja se aktvno bavi lovom u ovom kraju. Lovačko iskustvo stekla je u vranjskom Lovačkom udruženju “Fazan”, čiji je član već skoro 18 godina.

Ovde je naučila, da bavljenje ovim sportom ne predstavlja samo odlazak u lov nego i briga o životinjama u zimskim i letnjim mesecima, kada im čovek mora pomoći kako bi preživele ekstemne temperature i uslove u prirodi. Stanče je pušku prvi put uzela u ruke kada je imala 14 godina, odrastajući pored oca, koji je takođe bio lovac.

- Deca iz komšiluka, kao i ja, zagledali smo sve što donese iz lova. Prvi put je svima nama dozvolio da se oprobamo u gađanju tek kada je procenio da

može da nam da pušku u ruke.

Organizovao nam je gađanje, da pogodimo konzerve koje nam je na pristojnoj udaljenosti vezao kanapom za drvo. Pokazala sam se dobrim strelecem i otac je odmah shvatio da imam odlične predispozicije za lovca - seća se Stanče.

Zbog trzaja puške, to prvo gađanje završilo se sa bolom u ramenu, ali Stanče nije odustala od interesovanja za ovaj hobi. Uz očevu pomoć bila je sve sigurnija i veštija sa puškom i tek tada je pristao da je sa sobom povede u lov na krupnu divljač, ali ne noseći pušku.

Stanče, žena lovac Foto S. Tasić

- Dok sam išla kroz šumu uvek sam bila iza oca i pratila kako nišani kroz mušicu, prati metu i umiruje dah pre nego što do kraja pritisne oroz na obaraču.

Udala sam se za čoveka koji takođe voli lov. Za razliku od supruga, koji je više voleo da ide u lov na krupnu divljač, ja sam se specijalizovala za poljski, odnosno na sitnu divljač jarebice, fazane, prepelice, zečeve - priča Stanče.

Lov na ove vrste životinja je posebno izazovan, zato što tu treba pokazati sve svoje veštine.

- Fazana obično treba pogoditi u letu i to za mene predstavlja poseban izazov. Učestvovala sam gotovo u svim hajkama na vukove. Moje kolege nikada od mene nisu tražili da izostanem sa ovih potera zato što sam žena. U lov idem u pratnji svoja dva lovačka psa, breton rase i nemačkog dugodlakog - kaže Stanče.

Nikada nije imala priliku da ustreli vuka, ali je imala priliku da se sretne sa njim, prilikom organizovane hajke u ataru sela Trebešinje, kada je krenula

terenskim vozilom sa svojom ekipom do tačke odakle je trebalo da organizuju poteru.

Stanče, žena lovac Foto S. Tasić

Tu su uočili vuka, ali ništa nisu mogli da pucaju jer su im puške bile u gepeku automobila. Posle dobro obavljenog lova družini kojoj pripada i Janjićeva je najslađi ručak u prirodi, a koji za njih u kazanu ili na skari napravi njihov kuvar.

Stanče je u disciplini gađanja glinenih golubova, pre nekoliko godina, LU ”Fazan”, donela bronzanu medalju.

Video: Snežana i Srboslava su među pet žena koje rade kao kosači u beogradskom Zelenilu

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    18. jul 2021 | 17:48

    Eee Stanče , sutra si na story kod Jelene Karleuše (zaštitnice životinja od pre 2 godine), prestavljena kao ubica. Nadrlja ti ni kriva ni dužna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA