≫ 

Beograđanka došla iz Grčke avionom, morala da radi PCR ili da ide u karantin: Drug bio autom i ništa

Svi koji nemaju potvrdu o vakcinaciji, da bi ušli u Srbiju direktno iz Grčke, moraju po povratku ili da se testiraju PCR-om ili da budu u kućnom karantinu 10 dana, ovo pravilo ne odnosi se na one koji putuju autobusom ili kolima

  • 49
Grčka, PCR testiranje

Foto: Shutterstock

Pravila za povratak Srba iz Grčke, odnosno za ulazak u Srbiju, nisu jednaka za sve naše građane. Zavise od toga da li ste putovali avionom ili kolima odnosno autobusom. Odnosno, zavise da li ste u Srbiju ušli direktno iz Grčke ili iz, recimo, Severne Makedonije. Oni koji se, naime, iz ove zemlje vraćaju avionom, a nemaju potvrdu o vakcinaciji, da bi ušli u Srbiju moraju da se po povratku ili testiraju PCR-om ili da budu u kućnom karantinu 10 dana, dok se ovo pravilo ne tiče onih koji putuju autobusom ili kolima.

O čemu se radi? Kako nezvanično saznajemo, gleda se zemlja iz koje smo direktno fizički stigli preko granice. S obzirom na to da kada putujemo kolima ili autobusom u Srbiju ulazimo iz Severne Makedonije, ovih mera smo oslobođeni jer za dolazak iz ove zemlje to ne važi. Nebitno što ste u Grčkoj proveli ceo odmor.

Jedna Beograđanka (ime i prezime) poznato redakciji, vratila se u subotu avionom sa Krita. Po sletanju na beogradski aerodrom, pošto nije imala potvrdu o vakcinaciji, dobila je uputstvo da treba ili da se testira PCR metodom ili da bude u kućnom karantinu.

Naša sagovornica je izabrala da se testira, a već sutradan joj je policija došla na vrata da proveri da li je u kućnom karantinu.

- Bila sam iznenađena. Moj drug se tri dana pre mene vratio sa porodicom iz Grčke u kojoj je proveo dve nedelje, putovali su kolima i niti im je neko tražio da se testiraju, niti da budu u kućnom karantinu. Ja sam se odmah testirala, a sutradan mi je došla i policija. Objasnila sam im da imam negativan PCR test, a tada su mi oni rekli da to javim i sanitarnoj inspekciji - kaže ova Beograđanka za Telegraf.rs.

Na sajtu beogradskog aerodroma na stranici koja se tiče mera prevencije, stoji i pitanje "Da li je za ulazak u Srbiju potreban PCR test?". Klik na ovo pitanje, vodi na stranicu Ministarstva spoljnih poslova na kojoj su opisani "Covid-19 – uslovi za ulazak u Republiku Srbiju".

Po ovom režimu, koji je poslednji put ažuriran 11. jula ove godine, državljani Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, i strani državljani koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, prilikom ulaska u našu zemlju treba da prilože negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz SAD, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji, ili potvrdu o preležanoj koroni.

Ukoliko putnici to nemaju, prilikom pasoške kontrole im se uručuje pisano obaveštenje.

- Zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj covid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice (putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs).

Navedena ograničenja se, kako se navodi na sajtu MSP-a ne odnose na gore navedene kategorije stanovništva koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

U ovom opisu se ne ističe i PCR ali  kao jedan od načina za skraćivanje karantina jeste da svako može da uradi PCR o svom trošku, i ako je negativan ne boravi u karantinu. 

S obzirom na to da se Srbi uglavnom iz Grčke kolima i autobusom vraćaju iz Severne Makedonije, fizički iz nje ulaze u Srbiju, evo odgovora zašto oni ne podležu pravilima u odnosu na one koji lete avionom.

Video: Evo ko sve mora da ima negativan PRC test prilikom ulaska u našu zemlju, a šta ako to ne poseduju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Centar

    21. jul 2021 | 09:11

    Važno je da je dva meseca pun Beograd indijaca, a počeli ste da ih testirate pre desetak dana. Svuda ih je puno: hoteli, apartmani (ugrožavaju stanare stambenih zgrada), restorani, kafići, tržni centri, prevoz...NIKO u Evropi ih ne prima dok ovde ne provedu 14 dana, da se vidi ko je od njih zaražen, ko ne. Posle će biti da mi širimo Delta soj, da su građani krivi.

  • Ja

    21. jul 2021 | 08:01

    Ali zato masa indijanca sa deltom ušli bez problema

  • Lami

    21. jul 2021 | 09:05

    Korona teror!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA