• 0

Uklonjeni grafiti sa dečjeg igrališta kod Gračanice: "U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba"

Reč je o selu Sušice, u kojem ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća

  • 0
Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park

Foto: Shutterstock

Uvredljivi grafiti, koji su u utorak osvanuli na dečijem igralištu u Sušici, danas su uklonjeni. Meštani ovog sela su, prema rečima predstavnika lokalnog saveta Marka Simića, posle ovog incidenta uznemireni.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća, prenosi RTV KiM.

Popović, koji je jutros obišao dečije igralište u Sušici napominje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.

 

- To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj terioriji Kosova i Metohije - rekao je on.

- Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača patrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba. Dokle god ne budu pronađeni počinici, svi ljudi koji rade takve stvari osećaće se slobodno da to i ubuduće čine - dodao je Popović.

Bez problema, sve do sada

Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da je reč o multietničkom selu i da do sada nisu imali problema sa komšijama Albancima.

- Sumnjam da su ovo uradili meštani Sušice, pre bih rekao da su to došljaci koji dođu na vikend ili na 10, 15 dana i pokušavaju da nešto ostvare, ali ne znam šta. Situacija nije naivna ni malo, meštani su uplašeni i uznemireni. Ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bi ga zadržao da ostane ovde - kazao je Simić.

On napominje da su pripadnici kosovske policije jutros izvršili uviđaj i da je istraga o ovom slučaju u toku.

- Ništa konkretno nam nisu rekli, uzeli su izjave od mene i komšija. Iskreno se nadam da ubuduće neće biti ovakvih problema - zaključio je Simić.

U Sušici trenutno živi više od 800 ljudi, a u samom selu ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.

Video: Ispovest Nikole Perića, dečaka koga su prebili u Vučitrnu: Oborili su me i šutirali i otkinuli lanče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima