• 0

Ministarstvo odgovorilo Zaštitniku građana: "Nemamo nadležnost nad Petnicom, osuđujemo nasilje"

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete

  • 0
Devojka, maltretiranje, silovanje, žena, nasilje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u odgovoru Zaštitniku građana u vezi sa slučajem seksualnog zlostavljanja u Petnici, istaklo je da nema zakonske nadležnosti nad tom ustanovom i samim tim nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja.

Naime, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i stanice Petnica, nakon što je nekoliko bivših polaznica te ustanove ispričalo da su tamo pretrpele zlostavljanje, tražeći od Ministarstva informacije da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje u "Petnici" i na koji način je po njima postupalo.

Državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović izjavila je za Tanjug da Ministarstvo prosvete nema zakonske nadležnosti nad Petnicom, jer se radi o udruženju građana, koje direktno komunicira sa školama.

- Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja, zastrašivanja, zloupotreba, posebno maloletnika i očekuje da će nadležni organi što pre sprovesti procedure i izreći sankcije svim učesnicima seksualnog zlostavljanja polaznica Petnice - istakla je Dukić Mijatović.

Ona je navela da je Petnica istraživačka stanica sa velikim renomeom, da su mnogi nastavnici i učenici uzeli učešće u njenom radu, te da je to i jedan od razloga što učenici odlaze tamo.

Dukić Mijatović je pojasnila da je učenicima potrebna saglasnost roditelja da bi otišli u Petnicu.

- Nismo mi ti koji treba da popišemo akte koji će u Petnici da implementiraju u svoj sistem - poručila je državna sekretarka.

Ministarstvo prosvete raspisuje javne pozive radi podsticanja različitih nastavnih, naučnih i pedagoško-vaspitnih aktivnosti, na koje apliciraju brojna udruženja građana, među kojima i Petnica.

Međutim, Dukić Mijatović ukazuje da Ministarstvo nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja u takvim okolnostima, što je i navedeno u odgovoru ombudsmanu.

Pre mesec dana pet žena, nekadašnjih polaznica Petnice podelilo je sa javnosti priče o zlostavljanju koje su pretrpele od navodno istog muškarca, nakon čega je doskorašnji prvi čovek te ustanove Nikola Božić podneo ostavku "zarad očuvanja integriteta te institucije", a rukovođenje je preuzeo Upravni odbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok