Kon: Situacija će se pogoršavati narednih nedelja, moramo da rešavamo etičku dilemu

- Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Kad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje - rekao je dr Predrag Kon

Predrag Kon

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da će se situacija pogoršavati u narednih nekoliko nedelja, pa čak i do mesec dana.

- Videćemo dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans. Da, mi moramo da živimo, nema potpunog zatvaranja, ali moram da kažem da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno. Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i jer oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo. Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Kad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje - rekao je dr Kon za TV Prva.

Rekao je i da "veliki deo sveta pribegava nečemu što liči na pozitivnu diskriminaciju".

- Jasno je da to onda zadire u prava i automatski se postavlja pitanje da li su takve mere, koje čujemo iz raznih zemalja, da li su u skladu sa pravima. Ali što se tiče etike javnog zdravlja, čuvanja zdravlja ljudi, epidemiološki je to na mestu. Vi odvajate one koji su ugroženi i osetljivi, nevakcinisane, od onih koji su zaštićeni - kazao je član Kriznog štaba.

Ko ima pravo da bude protiv?

- Evo, mi sada imamo zakon o zabrani duvanskog dima, u delu lokala mogu da sede oni koji puše. Ista je situacija, samo što se dim vidi, a ovde bi moralo da se pokaže da li pripadaš ovima, ili onima. Razumljivo je da je to ljudima neprijatno, da se bune oni koji su jasno protiv vakcinacije. Ali se postavlja pitanje ko ima pravo da bude protiv - rekao je epidemiolog.

- Ako ste u zdravstvu, po meni, svako ko misli da je obavlja treba jasno da potpiše da će se pridržavati svih mera za održavanje javnog zdravlja. Oni se već vakcinišu protiv velikog kašlja, difterije, varičela, morbila... I ni to se ne sprovodi, jer u vreme kada je trebalo da počne da se sprovodi, tada je počela pandemija. A varičela, recimo, može da ubije nekoga ko je hematološki pacijent u dečjem uzrastu. Zato je to obavezno - rekao je on.

O trećoj dozi na sledećem sastanku

Stručni komitet je preporučio treću dozu vakcine, a epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će o tome biti reči na sednici Kriznog štaba.

- Jedino što znam je ono što sam video u medijima, ja još uvek nisam dobio ništa, pretpostavljam da će Krizni štab dobiti te informacije i o njima pričati na sledećem sastanku. Određene su kategorije koje moraju da primaju treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obe su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga - rekao je on.ž

Korona će ostati ovde 100 godina, kao i ptičji grip

Kon je kazao i da će korona virus, kao i drugi virusi, ostati "sto godina s nama" i naveo šta mu ljudi dobacuju na ulici.

- Pa neće korona da nestane, ostaće sto godina ovde! Virus H1N1 se pojavio 1918, i još uvek ga imamo, ptičji grip. Prirodno ga pratimo zbog razvoja nauke, inače se to ne bi videlo na taj način. Nećemo imati ovu bolest, biće nešto drugo, vremenom će se ublažiti, ali kada tačno, sve zavisi od toga koliko intervenišemo. Ako sprovodimo vakcinaciju brzo, skraćujemo taj period. Što ne znači da će nestati, ne možete vi ravnomerno na celom svetu sprovesti vakcinaciju - rekao je on.

Novi sojevi se otkrivaju i prirodno je da virus mutira, rekao je epidemiolog.

- To što se dešava u Britaniji je, da kažem, ne opasno, ali je činjenica da se tamo sada virus prirodno prenosi i postoji mogućnost za pojavu nove varijante, jer su brojke visoke. Ali ono što je činjenica u Britaniji je da je hospitalizacija skoro tri puta manja, kao i u Izraelu. U Izraelu je, međutim, došlo do proboja imuniteta, povećavaju se brojke vakcinisanih u bolnici. Najnoviji podaci pokazuju da je efektivnost vakcine posle više od šest meseci umanjena naročito kod starijih. I zbog toga i pričamo o trećoj dozi - rekao je on.

Kada je u pitanju otpor prema vakcini, Kon je rekao da shvata da su mladi podložni sugestijama i da će neko njegov stav o tome shvatiti kao ekstreman - "vakcinacija je pitanje patriotizma".

Dobacuju mi na ulici "Svi ćemo da pocrkamo u septembru"

- Mi nemamo drugi izlaz iz ove situacije, neko pokušava da predstavi da je ovo zavera, finansijska mućka, ja to ne mogu da prihvatim. Mene nikada, recimo, neće pogoditi činjenica da neko neće vakcinu. Tužan sam zbog toga što su mladi podsvesno pod ogromnim uticajem interneta, društvenih mreža, to je moje lično objašnjenje njihovog otpora, bunt neki je tu i to nije samo kod nas, to je u celom svetu kod mladih. Nema tog patriotskog događaja i osećaja, da shvate da je to jako značajno. Neko će reći da je to što kažem preterano, ali ja znam da nije - rekao je on.

Za kraj je otkrio šta ga pogađa i odgovorio svima koji ga kritikuju.

- Pogađaju me gluposti, kada mi neko dobaci na ulici, svi ćemo da pocrkamo u septembru. Jer želi da bude duhovit. Mene to više pogodi nego druge stvari, reći ću vam i zašto. Zato što nećemo da pocrkamo, eto zašto. Sve radimo da ljude pripremimo da ne budu iznenađeni, da se čuvaju - zaključio je Kon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Crni

  Zanimljiv tekst i konstatacija, najvise ispitani pfizer i moderna, Izrael se imunizovao ako se dobro secam sa pfizerom, velika britanija astra zeneka ako se ne varam a nigde da spomene sinofarm i sputnjik kao los primer i kako sam rece losije ispitane. Po meni i zdravoj logici ove neispitane ispadaju bolje ili su lrezentovani tacniji podaci, ispada da su pfizer i moderna falsifikovali podatke o efikasnosti.

  1
  2

  Podelite komentar

 • Mile

  Samo vakcina. Sami se uništavamo sa zagadjenošću i sami dozvoljavamo mutaciju virusa. Biće još gore. Ovo je početak. Sve swpticke idu u reke, sve leseve životinja bacamo na otvorenom.... BAR VAKCINA DA SPASI NEŠTO NARODA.

  3
  2

  Podelite komentar

 • Dejna

  A zasto treca doza pored dve? Ne, malo ste se zaigrli tudjim zivotima Prvo vi pa vi. Ovaj ja bi trebalo sve doze od jednom jer je dosadan ko dijareja

  10
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima